Počela proizvodnja prvog VW električnog SUV-a

0

U Njemačkoj je započela proizvodnja prvog električnog SUV-a marke Volkswagen, što je novi korak najvećeg svjetskog proizvođača automobila u oblasti čistijih vozila.

Volkswagen je u četvrtak objavio da je u pogonu u Zwickau započela proizvodnja ID.4 kompaktnog SUV-a. U prenamjenu pogona uloženo je 1,2 milijarde eura kako bi mogao proizvoditi 300.000 električnih vozila godišnje.

ID.4 bi mogao pomoći Volkswagenu da uhvati korak s Teslom, koji već nudi električni SUV pod nazivom Model Y.

Audi, Volkswagenov luksuzni brand, također već proizvodi električni SUV pod nazivom e-tron u tvornici u Briselu, u Belgiju, od kraja 2018.

Ralf Brandstätter, šef branda Volkswagen, u izjavi je rekao da ID.4 omogućuje ovom proizvođaču automobila da ponudi električno vozilo u “segment sa najvećim rastom na svijetu”.

Kazao je da će se SUV u početku proizvoditi i prodavati u Evropi i Kini, a američka bi proizvodnja trebala započeti 2022. godine u Chattanoogi, Tennessee.

Prema Volkswagenu, SUV će imati domet do 500 kilometara. Svoju će svjetsku premijeru imati u septembru.

Njemačka grupa, koja također posjeduje Porsche, Bugatti, Skodu, Lamborghini i SEAT, planira potrošiti 33 milijarde eura na električnu mobilnost do 2024. Nadaju se da će proizvesti 1,5 miliona električnih automobila do 2025. godine.

ID.4 je drugo vozilo izgrađeno na Volkswagenovom ovom modularnom pogonu za proizvodnju električnih automobila (MEB). Prvi, mali automobil nazvan je ID.3 i također se proizvodi u tvornici u Zwickauu.

– Na putu smo transformacije marke Volkswagen u e-mobilnost. Iza ID.3 sada slijedi ID.4 – rekao je Thomas Ulbrich, izvršni direktor koji nadgleda e-mobilnost u Volkswagenu.

J. P.