Počela pljenidba imovine ruskog “Gasproma”

0

Ukrajinske vlasti počele su da plijene imovinu koja pripada ruskom “Gaspromu” zbog toga što, kako kažu, ova gasna kompanija ne poštuje odluke Arbitražnog suda u Stokholmu koji je presudio da će “Gasprom” morati da isplati ukrajinskom “Naftogasu” 2,56 milijardi dolara kompenzacije.

“Ukrajinska vlada je, u skladu sa aktuelnim okolnostima, pokrenula akciju s ciljem da se od ‘Gasproma’ naplati izrečena kazna”, navodi se u saopštenju ukrajinske vlade, i dodaje da je ovaj potez u skladu sa odlukom suda u Stokholmu.

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman poručio je da stav Kijeva u sporu sa “Gaspromom” mora biti “čvršći i konzistentniji”, prenose mediji.

“‘Gasprom’ mora poštovati presudu Arbitražnog suda i postupiti u skladu sa zahtjevima ukrajinskog antimonopolskog regulatora i odlukama ukrajinskih sudova”, rekao je Grojsman.

Iz ruskog “Gasproma” prošle sedmice je saopšteno da je ukrajinskom “Naftogasu” vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedosljednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će ruski “Gasprom” morati da isplati ukrajinskom “Naftogasu” 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit. 

Srna