Počela izgradnja Moravskog koridora, prvog digitalnog autoputa u Srbiji

0

Gradnja prvog digitalnog auto-puta u Srbiji, Moravskog koridora, počela je danas u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ceremonijom u mjestu Jasika, u blizini Kruševca, počela je izgradnja auto-puta Pojate-Preljina, dužine 112 kilometra, koji će povezati koridore 10 i 11, odnosno pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji.

Komercijalni ugovor vrijedan 745 miliona eura za izgradnju auto-puta od Pojata do Preljine potpisan je 5. decembra sa američko-turskom kompanijom “Behtel-Enka”. Radovi bi trebalo da budu završeni do 2022. godine.

Obraćajući se prisutnima na svečanosti, Vučić je rekao da ovaj auto-put spaja zapadnu i istočnu Srbiju, te da će njegovom izgradnjom zauvijek biti riješen problem poplava od Zapadne Morave u Trsteniku, Kraljevu i drugim okolnim mjestima.

Prvi digitalni autoput

Vučić je dodao da ovaj auto-put, kojeg nazivaju “srpski koridor”, donosi najmoderniju tehnologiju, te da će sa širinom 30 metara biti najširi u Srbiji.

“Ovo je prvi, ali neće biti jedini digitalni auto-put u Srbiji. Kad uđete na auto-put u svom automobilu, ali i na znakovima na putu ćete vidjeti gdje je bio udes, gdje je klizavo, gdje magla, da bi bili sigurniji, ali i sve druge informacije za bezbjedan prolaz auto-putem”, rekao je Vučić.

On je zahvalio na pomoći u izgradnji infrastrukture Velikoj Britaniji, Turskoj i SAD.

Vučić kaže da očekuje da će britanski premijer Boris Džonson doći u Srbiju nakon ubjedljive pobjede na izborima, a potom očekuje i posjetu američkog predsjednika Donalda Trampa.

On je rekao da je turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan uvijek dobrodošao u Srbiju, te podsjetio na mnoge infrastrukturne projekte koje u Srbiji rade turske kompanije.

Biće izgrađeno 130 objekata

“Ovim donosimo i vraćamo život koji smo gubili od 90-ih. Hoćemo da vratimo ljude iz inostranstva i da zadržimo mlade u zemlji. Brže će da dolaze investitori kada imau autoput”, rekao je Vučić.

Navodeći da se ovakvim zajedničkim radom može promijeniti današnjica Srbije, a posebno budućnost, Vučić je rekao da je “mala Srbija” u oktobru imala najviši rast u cijeloj Evropi, ali da njeni građani i dalje nisu bogati i da to ne ide lako.

Predstavnik kompanije “Behtel-Enka” Endrju Milunci je rekao da je ovo prvi “5G” auto-put u zemlji koji spaja Srbiju od Pojata na istoku do Preljine na zapadu, a zatim od Mađarske na sjeveru do Sjeverne Makedonije na jugu.

Tokom radova na auto-putu, koji se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Srna