Počela gradnja tunela ‘Zenica’

0

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i šef Delegacije Evropske unije u BiH te specijalni predstavnik Evropske unije Johann Sattler, simbolično su u zeničkom naselju Ponirak ozvaničili početak radova na probijanju sjevernog portala tunela “Zenica”, na poddionici koridora Vc Ponirak – Vraca.

Lijeva cijev tunela bit će duga 2.475, a desna 2.420 metara.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić istakao je kako je ponosan da firme iz BiH, u najzahtjevnijim granama građevinske industrije, imaju znanje da rade najzahtjevnije objekte.

Za izgradnju tunela s bh. kompanijom Euro-asfalt” iz Sarajeva potpisan je ugovor vrijedan 59.408.825 eura bez PDV-a. 

Sredstva za izgradnju tunela osigurana su u visini od 50 miliona eura kreditnog zaduženja kod Evropske investicijske banke (EIB) te 19 miliona eura bespovratna sredstava koja je donirala Evropska unija, u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), a sklopu iste Agende, EU je, posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), donirala i 12 miliona eura za tunel na poddionici Zenica – Donja Gračanica. Time su grant sredstva EU za te dvije poddionice dosegla iznos od 31 milion eura.

Projekat izgradnje koridora Vc kroz BiH predstavlja i važan korak na putu integracije regije zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda), koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine te koja je i u skladu sa Strategijom Evropske komisije za zapadni Balkan.