Počela berba Grožđa u Hercegovini, urod kvalitetan

0

Berba grožđa ove godine u Hercegovini počela je nikad ranije zbog sušnog perioda. Iako su brojni izazovi pratili hercegovačke vinare ovo ljeto, sa stručnjacima smo provjerili kakva je berba, koliko će trajati i na kraju svega – kakva vina možemo očekivati ove godine.

I sve to dok se čeka implementacija Zakona o vinu na državnom nivou, usvojenog prošle godine.

Vinogradari ističu da je ova godina, unatoč brojnim problemima s vremenskim prilikama, ipak bila zadovoljavajuća i da kvaliteta samog grožđa uopće nije upitna.

– Što se tiče samog kvaliteta, grožđe je zdravo, nije bilo uvjeta za bolest tako da nismo imali nekih problema – navodi  inženjer agronomije Nedim Penava.

Svake godine u vrijeme berbe grožđa pojavljuje se isti problem – nedostatak radne snage, osobito mlađih radnika. Radnici koji beru grožđe na plantažama u Hercegovini kažu kako posla ima u izobilju, ali da je teško pronaći dovoljno radne snage.

– Nema zainteresovanih, pogotovo mladih, mladi neće da rade ovu vrstu posla. Nije teško, provodimo tu po čitavo ljeto tako da navikli smo na temperaturu na vruće dane – govori Elvedina Mahinić.

Vinari kažu kako su na probleme navikli gledati kao na izazove, tako da i ove godine očekuju vina izrazito visoke klase, jer su za to stvoreni svi potrebni preduvjeti.

– Berba traje već mjesec, ona će ove godine trajati možda čak i dva mjeseca. Imamo dosta dobru kvalitetu, dobre parametre i imamo pravo da se nadamo da ćemo i ove godine imati dosta dobra vina – istakao je vinar Andrija Vasilj.

Izrazito se mnogo radi i na promociji nekih vrsta vina na brojnim festivalima. Među ostalim, to je i Blaž Enology u Međugorju, jedan od najvažnijih događaja o vinu u čast autohtonih hercegovačkih proizvoda – Blatine i Žilavke. Osim na ovom području, kako stručnjaci navode, ove sorte vina izuzetno su cijenjene i izvan granica BiH.

– Hercegovina velikim koracima grabi naprijed što se tiče vina, pogotovo u kvaliteti i fokusom na to blago autentičnih i autohtonih sorti. To je sve vidljivije i u Hrvatskoj – kaže enolog i sommelier Tomo Jakopović.

Prije godinu dana donijet je Zakon o tržištu vina radi poboljšanja konkurentnosti proizvođača iz Bosne i Hercegovine prema cijelom svijetu, što je naišlo na izrazito pozitivan stav vinara diljem zemlje. Ovim bi se zakonom također, trebalo osigurati unaprjeđenje uvjeta za proizvodnju vina usklađujući ih s europskim standardima. Međutim, kao i skoro sve u ovoj zemlji, tako i ovaj zakon još nije zaživio, pa su pred vinarima opet isti izazovi u stvaranju kvalitenih vina.

Izvor: Federalna.ba