Počasni konzulat BiH otvoren u Đenovi, planiran poslovni forum

0

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je 8. oktobra 2019. godine Počasni konzulat BiH u italijanskom gradu Đenovi. U govoru prilikom otvaranja Počasnog konzulata Crnadak je naglasio da će Ministarstvo u narednom periodu dominantno raditi na jačanju ekonomskih veza između BiH i Italije, kao najizraženijem načinu saradnje dvije zemlјe.

“Odnosi sa Italijom su izuzetno dobri i to je zemlјa koja je četvrti vanjskotrgovinski partner BiH. U ovoj godini očekujemo da dostignemo dvije milijarde eura trgovinske razmjene”, rekao je Crnadak.

Prva planirana aktivnost Počasnog konzulata u Đenovi je Poslovni forum koji će biti organizovan krajem novembra.

“Učesnici foruma će biti predstavnici poslovne zajednice BiH i regija sa sjevera Italije, najrazvijenijih u toj zemlјi. Kako u BiH već ima preko 70 italijanskih firmi, vjerujem da će i njihova iskustva, koja će iznijeti tokom Poslovnog foruma, pomoći i novim investitorima da odluče da posluju kod nas”, rekao je Crnadak, istakavši da će većina aktivnosti Počasnog konzulata biti usmjerena ka jačanju ekonomskih veza i trgovinske razmjene.

Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovao je i počasni konzul BiH u Đenovi, prof. Rinaldo Marinoni, te ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović.

Ministar Crnadak se tokom boravka u Đenovi sastao i sa predsjednikom regije Ligurija Govannijem Totijem, kao i predstavnicima trgovinskih komora Ligurije i grada Đenove, saopćilo je Ministarstvo.