Ploče sa natpisima “srpski zločinci” na Vijećnici prekrivene zastavama

0

Dvije spomen-ploče na sarajevskoj Vijećnici, na kojima piše da su “srpski zločinci” u avgustu 1992. spalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, danas su bile prekrivene zastavama Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

“Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite”, natpisi su na spomen-pločama koje stoje na ulazu u gradsku Vijećnicu, ispisani na bosanskom i engleskom jeziku.

Pretpostavlja se da su gradske vlasti dale prekriti ploče zastavama iz obzira prema delegaciji Srbije koja je,
predvođena predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, jučer i danas boravila u Sarajevu povodom Samita Brdo-Brijuni.

Pomenute spomen-ploče na sarajevskoj Vijećnici, međutim, već duže vrijeme izazivaju polemike kako među građanima Sarajeva, tako i u cijeloj BiH.ploce3

Dok jedni smatraju kako je natpis u kojem se spominju “srpski zločinci” u potpunosti opravdan, drugi su mišljenja da takva formulacija nosi kolektivnu krivicu prema cijelom jednom narodu, te da je krajnje nekorektna prema građanima srpske nacionalnosti koji su zajedno sa svojim sugrađanima, Bošnjacima i Hrvatima, preživjeli četvorogodišnju opsadu Sarajeva.

(Slobodna Bosna; Foto: NAP)