Plenković: Agrokor ima ekonomsku budućnost

0

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da prihvatanje nagodbe u Agrokoru veliko dostignuće te naglasio da to dokazuje da ovaj koncern ima ekonomsku budućnost.

“Ovo je ogroman uspjeh svih učesnika u procesu restrukturisanja Agrokora, kao i Vlade, te onih koji su imali hrabrosti da u kratkom roku stvore odgovarajući zakonski okvir koji je u 15 mjeseci omogućio koncernu da finansijski preživi”, rekao je Plenković na sjednici Vlade Hrvatske.

Prema njegovim riječima, stekli su se uslovi da kreditori omoguće novu likvidnost i nova sredstva, te da kompanije u sastavu Agrokora funkcionišu, javljaju hrvatski mediji.

“Mali dobavljači i poljoprivrednici isplaćeni su u potpunosti, srednji i veliki dobavljači dobili su oko 500 miliona evra, mnogi od njih naplatiti su 60, a neki i više od 70 odsto starog duga. Sve te kompanije dobile su 15 mjeseci da se restrukturišu i ostanu na nogama i prilagode se novim okolnostima”, naveo je Plenković.

Privremeni savjet povjerioca u utorak, 19. juna, jednoglasno je prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruska Sberbanka sa 39,2 odsto vlasničkog udjela, a dobavljači će u prosjeku ostvariti stopu povrata potraživanja od 60 odsto, a finansijske institucije i ostali povjerioci do 20 odsto.

Trgovački sud objavio je juče tekst nagodbe, u kojem se među ostalim nalazi i odredba da ruske banke Sberbanka i VTB banka ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dostići 50 odsto ili više udjela u Agrokoru, a razlog su sankcije koje su ruskim kompanijama ili kompanijama pod njihovim dominantnim vlasničkim uticajem uvele SAD, EU i Velika Britanija.

Sberbanka i VTB banka trebalo bi u Agrokoru zajedno da imaju 46,7 odsto vlasništva.

Trgovački sud treba najkasnije u roku od 15 dana od objave nagodbe da zakaže ročite povjerilaca.

Srna