Planovi: Voz od Sarajeva do Podgorice i Tirane

0

Uskoro bi željezničkom prugom mogla biti povezana tri glavna grada, i to Sarajevo, Podgorica i Tirana.

Preduvjet za to je konačni dogovor i početak realizacije projekta izgradnje mediteranske željeznice, koja bi, uz jadransko-jonski autoput, povezala zemlje regije od Grčke, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, do Italije, u okviru kojeg je jedan od ključnih segmenata revitalizacija pruge koja bi povezala Mostar (Sarajevo) i Podgoricu, odnosno potez od Čapljine do Nikšića.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović otputovao je u Crnu Goru, gdje će održati niz sastanaka o ovoj temi.

– Teško je predvidjeti početak radova, ali upravo počinjemo intenzivnije razgovore za izgradnju pruge od Čapljine do Nikšića. Studija je urađena, postoji zainteresiranost tri države. Sigurno je da će ovaj željeznički pravac doprinijeti razvoju BiH. Radi se o vrlo bitnom projektu, o kojem ćemo razgovarati s partnerima u Crnoj Gori – kazao je za „Avaz“ ministar Mitrović.

Govoreći o aktuelnom poskupljenju goriva u BiH, istakao je da čuje vapaje autoprijevoznika, ali naglasio je da to ipak nije u nadležnosti državnog ministarstva.

– Poskupljenje u BiH je rezultat poskupljenja u svijetu, nažalost, teško da mi na to možemo uticati. Hrvatska je imala namjeru da interveniše, ali je odustala. Imali smo sličan ovakav period i tad su cijene bile još više nego trenutno, ipak su se nakon nekoliko mjeseci cijene smirile i došle na normalan nivo. Optimista sam, mislim da ćemo u narednom periodu imati stagnaciju cijena nafte – istakao je Mitrović.

Na pitanje o eventualnoj izgradnji aerodroma u Trebinju, Mitrović je kazao da je na putu do Crne Gore svratio i do Trebinja, gdje je održao niz sastanaka.

– Uprkos izvještavanju medija, mi nikad zvanično nismo dobili upit Hrvatske u vezi s izgradnjom ovog aerodroma. Njihov najbliži aerodrom su Ćilipi, koji je vrlo ograničenog kapaciteta, stoga ne vidim problem – rekao je Mitrović.

Kasnimo s 5G mrežom

– Imamo problem s digitalizacijom u BiH i uspostavljanjem 5G mreže. Obaveza operatera je da u narednih pet godina 4G signalom pokriju cijelo područje BiH. U ovom trenutku moramo raditi na tome, a onda da govorimo o 5G mreži. Sve je trenutno na čekanju, a ja se iskreno nadam da će uskoro proraditi Vijeće ministara BiH i da ćemo konačno dobiti saglasnost javnih emitera koji trebaju da daju zeleno svjetlo i na specifikacije i na tendersku dokumentaciju za naprednu 5G mrežu – rekao je Mitrović.