Pitanje dana kad će “BH Airlines” otići u stečaj

0

Nema smisla oživljavati mrtvaca i stečaj u avio-kompaniji “BH Airlines” biće pokrenut vrlo brzo, sigurno ovaj mjesec.

Kazao je to ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, nakon što je Vlada FBiH zadužila Međunarodni aerodrom Sarajevo da razmotri mogućnost za pokretanje stečaja nad “BH Airlinesom”. Ipak, Međunarodni aerodrom Sarajevo još nije dobio ovakav zvaničan akt od Vlade FBiH, pišu Nezavisne Novine.

Lasić je rekao da su imovina i kapital “BH Airlinesa” vrijedni oko 18 miliona KM, uključujući i “jedan i po avion”, a kompanija sa druge strane ima više od 40 miliona KM dugova.

“Stanje u ‘BH Airlinesu’ je izrazito teško. To smo zatekli 2015. godine kada smo došli. Čak je od 2006. godine sve krenulo nizbrdo. Vlada FBiH nema interventnih sredstava da bi sanirala potraživanja. Dokapitalizacija koja se desila bila je samo kap vode”, dodao je Lasić i podsjetio da je “BH Airlines” potpuno stao prije tri mjeseca i da je kvalificirani kadar “iscurio”.

On nije mogao precizno odgovoriti koliko je do sada iz budžeta FBiH dato novca za “BH Airlines” kroz redovne subvencije.

Lasić je istakao da će od stečajne mase biti saniran dio potraživanja, te da su ranije pokušavali naći nekoga da preuzme ovu avio-kompaniju, ali u tome nisu uspjeli.

Iz Vlade FBiH je saopšteno da su firmi zbog neizmirenih obaveza isključeni struja, telefoni, te je onemogućen i pristup uredima u sjedištu preduzeća, a izradu izvještaja o poslovanju je teško očekivati zbog nedostatka kadra i drugih problema.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo je rečeno da će, kada dobiju zvaničan akt od Vlade FBiH, pokrenuti aktivnosti na razmatranju mogućnosti za pokretanje stečaja, te o daljim koracima obavijestiti Vladu.

Na pitanje o preuzimanju radnika “BH Airlinesa”, što je bio zaključak Vlade FBiH iz prošle godine, naglasili su da je kod njih od prije nekoliko dana, od 1. februara, počelo da radi 26 radnika domaće avio-kompanije.