Pitanja i odgovori: Koje su moguće opcije transporta robe od Kine do Bosne i Hercegovine?

0

cargo-partner je dobio upit o mogućim opcijama transporta robe od Kine do Bosne i Hercegovine, te ovog puta donosimo odgovor na ovo pitanje. U zavisnosti od vrste robe i hitnosti isporuke, postoji niz transportnih opcija za uvoz robe od Kine do Bosne i Hercegovine.

Pomorski transport je najekonomičnija opcija, ali sa najdužim tranzitnim vremenom.  Od izbijanja pandemije korona virusa,  pomorski transport je otežan globalno i nestašica kontejnera, uzrokovana učincima pandemije na lance snabdjevanja, je još uvijek aktuelna. To znači da pomorski transport mora da se planira nekoliko sedmica, pa i mjeseci, unaprijed.

Alternativno rješenje je servis, koji uključuje pune i zbirne kontejnerske isporuke preko jadranskih luka Ploče, Koper i Rijeka. Transport od Kine do pomenutih luka  ima povoljnije tranzitno vrijeme u odnosu na sjeverne luke Europe, poput Hamburga ili Bremerhavena.

Za vremenski kritične isporuke, avionski transport je ostao najbrža i najpouzdanija opcija. Iako je veliki broj putničkih letova otkazan od početka pandemije, cargo-partner uspijeva da obezbijedi pouzdane opcije redovnih sedmičnih čarter letova od Kine do Europe i obratno.

Kao dobra i stabilna alternativa pomorskom transportu, pokazao se i željeznički saobraćaj, jer je i više nego dvostruko brži od pomorskog, a cjenovno je pristupačniji od avionskog i do 60 %. Željeznički transport, koji povezuje Kinu i Europu Novim putem svile, omogućava i zbirne i pune kontejnerske utovare. Dodatni benefit ove vrste transporta je povoljan uticaj na životnu sredinu sa značajno manjom emisijom ugljen dioksida.

cargo-partner rješenja podrazumjevaju preuzimanje robe na adresi i isporuku do krajnjeg odredišta, po principu „door-to-door delivery“. Pomoću mreže naših sopstvenih, kao i kancelarija naših partnera, u mogućnosti smo da ponudimo sveobuhvatnu uslugu transporta, koja uključuje i pripremu robe, carinske formalnosti, skladištenje u najsavremenijim objektima te distribuciju robe, poručuju iz ove kompanije.

Želite li da saznate koji je optimalan način za transport vaše robe? Kontaktirajte cargo-partner za više informacija.

Sve upite o domaćem i međunarodnom transportu, nedoumicama i izazovima, možete poslati na e-mail: prodaja.ba@cargo-partner.com 

Tim cargo-partnera će pokušati da pruži što detaljnije odgovore na sve upite.

Na ovaj način ova kompanija teži da pomogne svim pravnim subjektima, koji žele još lakše i brže da prevezu svoju robu, uvezu robu od svojih dobavljača ili riješe određene izazove u transportu, sa kojima se svakodnevno susreću.