Pionirska dolina dobiva adrenalinski park

0

Pionirska dolina uskoro će dobiti prvi adrenalinski park za djecu i mlade koji će se prostirati na 2.500 kvadratnih metara. Povodom toga Edin Abdurahmanović, v. d. direktora ”Parka”, i Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar, potpisali su sporazum o dodjeli sredstava za nabavku opreme i radove.

Kako navode iz preduzeća ”Park”, već je određena lokacija za izgradnju prvog sadržaja ovakve vrste u centru Sarajeva, a najidealnije mjesto upravo je rekreativno-zabavni centra Pionirska dolina i ZOO vrt.

Adrenalinski park za djecu i mlade bit će smješten na lijevoj strani ove zelene oaze, blizu ulazne kapije, odnosno u blizini centralnog dijela na kojem su smješteni rekviziti za igru i zabavu.

Prema riječima Abdurahmanovića, adrenalinski park sastojat će se od tri dijela, i to adrenalin-staze s različitim preprekama i mostovima, umjetnih stijena za penjanje površine oko 50 kvadrata i visoke do šest metara te dječijeg ziplinea s polaznom i zaustavnom platformom.

Osim lokacije koja je idealna jer se sastoji i od ravne travnate površine te uzbrdice obrasle srednjim i visokim stablima, navode iz “Parka”, mjesto na kojem će gradnja početi uskoro idealno je i zato što se nalazi u zaštićenom, ograđenom području i dovoljno je udaljeno od zoološkog vrta, tako da neće biti smetnja ni životinjama u zoološkom dijelu vrta.

Prema riječima načelnika Ajnadžića, cilj Općine je da adrenalinski park bude izgrađen do početka maja odnosno do Dana općine Centar, koje se obilježavaju od 2. do 9. maja.

Osim lokacije u Pionirskoj dolini i novčanih sredstava koje je osigurala Općina Centar, preduzeće ”Park” pripremilo je i svu potrebnu projektnu dokumentaciju. Uskoro će ovo preduzeće raspisati i javni poziv za nabavku opreme, a nakon te procedure počet će i izgradnja.