Pića bi u Njemačkoj od decembra mogla biti skuplja

0

Od decembra bi pića u Njemačkoj mogla značajno poskupjeti. Razlog tome je novi savezni zakon o cestarini, koji rezultira značajno većim troškovima prevoza, piše “Getränke News”.

Stručnjaci stoga očekuju porast cijena i do 50 centi za gajbu piva ili vode.

U principu, prilagodbom cestarine zahvaćeni su svi logistički lanci. Međutim, utjecaj je posebno velik za pića jer imaju relativno veliku težinu i volumen u odnosu na svoju vrijednost. Također se mora uzeti u obzir povrat prazne ambalaže.

Savezno ministarstvo za digitalni promet i promet (BMDV) ne dijeli tu zabrinutosti. U saopćenju za javnost stoji: “Troškovi cestarine čine samo mali udio u troškovima prevoza, a time i još manji udio u ukupnim troškovima (krajnji proizvod cca. 0,1 postotni bod).”

Osim toga, viši troškovi prevoza za kamione s dizelskim motorima poticaj su za prelazak na klimatski prihvatljivija vozila, prenosi Fenix magazin.

Industrija to vidi drukčije. Postoji bojazan da će posebno manje pivovare imati problema s prodajom svojih proizvoda u cijeloj zemlji. Neke firme već razmišljaju o značajnom smanjenju radijusa isporuke od decembra.