Philips ima novog većinskog vlasnika: Italijanska porodica iskeširala 2,6 milijardi eura

0

Italijanska investiciona kompanija Ekor, u vlasništvu poznate porodice Anjeli, kupila je 15 posto akcija holandske firme Filips, što je učinilo italijanskog investitora u jednom potezu najvećim akcionarom ovog proizvođača medicinske tehnologije.

Vrijednost investicije iznosi 2,6 milijardi eura, prenosi holandski NOS i navodi da su cijene akcija Filipsa u ponedjeljak na otvaranju berze u Amsterdamu bile veće za skoro četiri posto Ekor je u vlasništvu italijanske porodice Anjeli, najpoznatije po Đovaniju Anjeliju koji je učinio brend automobila Fiat poznatim tokom 60-ih godina prošlog vijeka.

Sjedište kompanije Ekor nalazi se u četvrti Zuidas u Amsterdamu od 2016. godine. Širom svijeta, ova organizacija ulaže 33 milijarde eura u druge kompanije.

Pored matične kompanije Pežo i Opel Stelantis, Ekor ima interese u fudbalskom klubu Juventus, proizvođaču automobila Ferari i poslovnom časopisu The Economist, između ostalih.

Novi akcionar navodi da želi da ulaže u kompaniju specijalizovanu za zdravstvenu tehnologiju na duži vremenski period.

Ekor je prošle godine već investirao u dvije manje kompanije za zdravstvenu tehnologiju. Ekor ima opciju da dodatno proširi svoje učešće u Filipsu na 20 posto. U zamjenu za investiciju, glavni akcionar dobija mjesto u Nadzornom odboru.

Tanjug