Petrović: ERS radi na projektima vrijednim 1,5 milijardu KM

0

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović izjavio je danas Srni da će jedna od najvažnijih tema na predstojećem Samitu energetike “SET-Trebinje 2021” biti izgradnja energetskih objekata na obnovljive izvore energije i istakao da ERS radi na realizaciji projekata vrijednih 1,5 milijardu KM.

“SET-Trebinje je najveći stručni skup u regionu koji okuplja eminentne domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti energetike, direktore energetskih preduzeća, kao i ministre energetike i srodnih oblasti iz zemalja okruženja”, rekao je Petrović povodom “SET- Trebinje 2021” koji će biti održan sutra i u petak, 21. maja, u tom gradu.

Petrović je najavio da će u okviru samita biti održano sedam panela na kojima će se raspravljati o izgradnji energetskih objekata, posebno iz oblasti obnovljivih izvora energije, kao i o liberalizaciji tržišta električne energije u regionu, transformaciji tržišta energije, klimatskim promjenama i ostalim temama.

On je ukazao na značaj razmjene iskustava i usvajanja novih rješenja u oblasti energetike u regionu radi stabilnosti, razvoja i efikasnosti tog sektora i njegovog usklađivanja sa pravilima EU.

Petrović je najavio da će biti doneseni i zajednički zaključci samita koji će biti obavezujući za one koji se bave energetikom.

On je napomenuo da će zbog epidemiološke situacije, taj međunarodni skup koji se drugi put održava u Trebinju, moći da se prati i onlajn.

Prema njegovim riječima, na marginama skupa biće održano i zasjedanje direktora Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope sa ministrima energetike regiona, kao i sastanak direktora elektroprivreda regiona na kojima će se raspravljati o energetskoj budućnosti zemalja okruženja.

Istakavši da je teško upravljati novim, obnovljivim izvorima energije, kao što su vjetar i sunce, Petrović je ukazao da se hibridna budućnost energetike, što je i slogan pod kojim se održava ovogodišnji samit u Trebinju, zasniva na tome da se osmišljavaju načini čuvanja energije i da se grade objekti koji će moći da balansiraju takve izvore energije.

“ERS je posvećen izgradnji novih objekata, posebno onih na obnovljive izvore energije što je značajno i zbog procesa dekarbonizacije i ukidanja energetskih postrojenja koja proizvode ugljen-dioksid koje je predviđeno kod nas da se desi do 2050. godine”, objasnio je Petrović.

On je precizirao da je u ERS-u u toku realizacija pet važnih projekata, vrijednih više od 1,5 milijardu KM, koji će doprinijeti razvoju Republike Srpske i povećanju bruto domaćeg proizvoda, a koji se sprovode iz sopstvenih sredstava ERS-a, iz kredita i uz pomoć strateških partnera.

Petrović je rekao da je jedan od tih projekata Hidroenergetski sistem /HES/ “Gornja Drina”, za čiju prvu elektranu HE “Buk Bijela” je već položen kamen temeljac i podsjetio da se taj objekat gradi u saradnji Republike Srpske i Srbije.

“U toku su radovi i na HE `Dabar` koji je najvažniji hidroenergetski objekat koji se gradi na Balkanu, snage 160 megavata”, ukazao je generalni direktor ERS-a, istakavši da taj projekat finansira Republika Srpska, a da će nedostajuća sredstava biti obezbijeđena iz kredita za koji se očekuje da će za mjesec do dva biti potpisan ugovor.

Petrović je napomenuo da je u planu i izgradnja tri hidroelektrane na rijeci Bistrici snage 40 megavata, kao i Vjetropark “Hrgud” kod Berkovića, snage 48 megavata za koji se očekuje da će izgradnja početi u sljedećoj godini u saradnji sa njemačkom KFV bankom.

“Jedan od pet velikih projekata je i Solarna elektrana `Trebinje jedan`, snage 73 megavata”, napomenuo je Petrović i dodao da su u završnoj fazi radovi neophodni za početak tog projekta i da ima dosta zainteresovanih strateških partnera.

Govoreći o trendovima u energetici, Petrović je istakao da su decentralizacija, digitalizacija i elektrifikacija veliki potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema, a da sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj tog sistema.

“SET- Trebinje 2021” organizuju ERS, grad Trebinje i firma “SET Trebinje”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanije “Končar”, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice i brojnih sponzora.