Petrol kupio hrvatskog naftaša: Nastaje jedna od najvećih firmi u Hrvatskoj

0

Petrol je završilo kupnju stopostotnog udjela u Croduxu. Nabavna cijena za stopostotni poslovni udio iznosi 191,7 miliona eura, a Petrol će preuzeti i neto finansijski dug prema bankama u visini 19,2 miliona eura. Kupnja i refinansiranje preuzetih dugova je finansirano međunarodnim sindiciranim kreditom u visini od 200 miliona eura koji je organizirala banka NLB zajedno s Privrednom bankom Zagreb.

Kupnjom Croduxa, Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima u Hrvatskoj. S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio Petrola u Hrvatskoj povećat će se s 13 % na 23 %.

Povećanje prodajnih mjesta Petrola

Preuzimanje Croduxa najveća je akvizicija Petrola u zadnjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u povijesti te kompanije. Tim preuzimanjem Petrol dobiva još 93 benzinske postaje, piše Dnevnik.hr.

S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećati će se s 13 % na 23 %. U regiji jugoistočne Europe Petrol će imati 594 prodajnih mjesta.

“Procijenjena EBITDA društva Crodux Derivati 2 d.o.o. za godinu 2021. je 37 miliona eura (bez utjecaja IFRS16)”, navode u Petrolu.

“Danas je za Petrol vrlo važan dan. Grupa Petrol se je povećala na više od 6000 predanih, srčanih i sa znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj grupi Petrol. Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći, već i snažniji i bolji”, rekla je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

Crodux povećao maloprodajnu mrežu

Ivan Čermak, vlasnik i osnivač Croduxa je rekao: “Društvo Crodux Derivati Dva d.o.o. jedan je od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu. U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo”.

Neovisna kompanija do spajanja

Crodux do spajanja s Petrolom ostaje neovisna firma.

“Spojena tvrtka će biti drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj, ukupni prihodi od prodaje (uključujući trošarine) grupe Petrol Zagreb i Crodux Derivati Dva d.o.o. u 2020. godini procjenjuju se na oko milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj”, navode u Petrolu.

Više od 2200 zaposlenika

“Sretni smo što nam se pridružuju zaposlenici iz Crodux Derivati Dva d.o.o. s kojima ćemo dijeliti iskustva i znanje. U udruženoj tvrtki više od 2200 zaposlenika nastojat će osigurati izvrsno korisničko iskustvo za naše kupce”, rekla je Drobne Popović.

Kupnja Croduxa u skladu je sa strategijom Petrola za razdoblje 2021.-2025. koja predviđa da će u 2025. godini u maloprodajnoj mreži biti 627 suvremenih prodajnih mjesta, koja će biti namijenjena sveobuhvatnoj opskrbi kupaca “na putu”.

Široka maloprodajna mreža će biti značajna konkurentska prednost i u budućnosti, jer u njezinom razvoju, kako navode, uzimaju u obzir nove energente za pogon vozila, trendove mobilnosti i kupovne navike kupaca, poručuju iz Petrola.

Procjena uvećanja 10 miliona eura

Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate Croduxa, koji će biti uključeni u konsolidirane finansijske izvještaje Petrola za godinu 2021. u zadnjem kvartalu 2021. godine. Procjenjuju da će EBIDA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 miliona eura.