Petričević: Privreda RS ostvarila pozitivne rezultate u 2019. godini

0

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je da je privreda u RS prošle godine uglavnom ostvarila pozitivne rezultate, iako su globalni trendovi bili nepovoljni.

“Pokrivenost uvoza izvozom bila je rekordnih 76 posto, zabilježen je značajan rast plata, a veće plate u privredi od prosječnih u javnoj upravi ostaju naš cilj”, rekao je Petričević za “Glas Srpske”.

On smatra da je nedostatak radne snage trenutno najveći izazov privrede, zbog čega je važno da se radi na reformi školstva.

Petričević je napomenuo da su prošle godine imali pad industrijske proizvodnje, ali je donekle nadoknađen rastom u drugim privrednim granama.

“Naša industrijska proizvodnja vezana je za izvoz i globalno tržište. Ipak, prošle godine je ostvaren ekonomski rast i očekujem nastavak tog trenda”, rekao je Petričević.

O posljedicama virusa korona na privredu RS, Petričević je rekao da nisu velike, ali da postoje.

Petričević je napomenuo kako u Ministarstvu rade na donošenju zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju da bi se pomoglo preduzetniku koji se nađe u finansijski teškoćama.

“Fokusiraćemo se i na razvoj domaćeg privrednog potencijala. Očekujemo da će Zakon o podsticajima značajno doprinijeti rastu plata u privredi, što će sa podsticajima za tehnološki razvoj donekle ublažiti efekte povećanja odlaska radnika”, naveo je Petričević.