Pet ključnih oblasti za ekonomski napredak

0

Partija demokratskog progresa /PDP/ smatra da je za ekonomski napredak Republike Srpske neophodno riješiti pitanje zaduživanja, smanjiti opterećenja privredi, izvršiti fiskalnu konsolidaciju, efikasnije upravljati javnim preduzećima, te transparentnije trošiti javni novac.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da za svaki od ovih elemenata ekonomske politike PDP priprema set konkretnih mjera, uz učešće velikog broja stučnog kadra.

“Nažalost, danas smo u situaciji da imamo Vladu i vlast koja već dugi niz godina nema nijedan odgovor na bilo koji ključni ekonomski izazov. Mi u PDP-u smo potpuno opredijeljeni i imamo jasan plan, jasnu viziju i ljude”, rekao je Borenović danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Član Glavnog odbora PDP-a Jelena Trivić rekla je da je za ekonomski napredak neophodno uvesti ograničenja godišnje rate kredita na 350 miliona KM, ustavom ograničiti godišnju ratu kredita na 20 odsto izvornih budžetskih prihoda iz prethodne godine, reprogramirati kredite i prolongirati otplatu duga, te smanjiti poreze i doprinose, a ukinuti nepotrebne parafiskalne namete.

“Neophodno je povećati minimalnu platu, da bi se sa nižim stopama poreza i doprinosa dobio isti prihod u budžet”, navela je Trivićeva, koja je i ekonomski savjetnik PDP-a.

Ona je navela da sva privilegovane troškove iz budžeta treba smanjiti za 30 odsto, povećati fiskalnu disciplinu, ojačiti rad predstavništava Srpske u svijetu u privlačenju stranih investitora, a svaki račun plaćen budžetskim novcem iznad 500 KM – javno objaviti.

U PDP-u navode da njihove analize, dobijene na osnovu dostupnih podataka, pokazuju da je od 2008. godine do danas dug Republike Srpske sa tri milijarde dostigao 5,35 milijardi KM, odnosno učešće duga u BDP-u je sa 36 odsto dostiglo 60,5 odsto, dok je, istovremeno, prosječno rast BDP-a bio 0,17 odsto. U PDP-u dodaju da je danas, u odnosu na 2007. godinu, 55.600 manje zaposlenih, da je odnos zaposleni-penzioneri sa 1,48 došao na 1,12, te da je istovremeno zabilježen pad životnog standarda za 23,5 odsto.