Pet evropskih kandidata za novog šefa MMF-a

0

Pet evropskih kandidata izdvojilo se kao izgledno za novog generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, umjesto Kristin Lagard koja prelazi na čelo Evropske centralne banke, saopštilo je Ministarstvo finansija Francuske, prenosi agencija Beta.

Među kandidatima su ministri finansija Španije i Portugalije, Nadia Kalvino i Mario Senteno koji je i predsjednik Eurogrupe, zatim njegov prethodnik na čelu Eurogrupe koja okuplja ministre finansija eurozone Holanđanin Jerun Dijselblum, potom sadašnja “broj dva” Svjetske banke, Bugarka Kristalina Georgijeva i guverner Banke Finske Oli Ren, navelo je francusko ministarstvo.

Francuskog ministra ekonomije i finansija Bruna Le Mera zadužile su njegove evropske kolege da vodi konsultacije tokom predlaganja jednog evropskog kandidata za čelo MMF.

Le Mer je ove nedjelje razgovarao sa svim evropskim ministrima finansija, sa nekima više puta, uključujući i britanskog, navelo je francusko ministarstvo.

“Na osnovu ovih intenzivnih konsultacija stiglo se do jasnog konsensusa da treba imati jednog evropskog kandidata, s velikim međunarodnim iskustvom i dokazanim tehničkim sposobnostima“, što su “kriterijumi po kojima se tih pet imena izdvajaju”, dodalo je ministarstvo.

Takođe je konsenzusom dogovoreno da se planira promjena propisa o starosnoj granici, ali za sada o tome nije donijeta odluka.

Po sadašnjim pravilima u trenutku imenovanja generalni direktor MMF-a treba da ima manje od 65 godina, što bi teoretski isključilo Georgijevu, rođenu 13. avgusta 1953. godine.

Le Mer želi da otvori drugu fazu konsultacija. On je pisao svim svojim evropskim kolegama da im podnese zaključke prve faze razgovora. On je takođe zatražio od svojih partnera da kažu koji je njihov izbor među tih pet predloženih imena.

Kandidati koji žele da naslijede Lagard, mogu da podnesu kandidaturu od ponedeljka 29. jula, do 6. septembra, naveo je MMF dodajući da će svog novog generalnog direktora izabrati do 4. oktobra.