PERO gradi prvu solarnu elektranu u Zenici

0

„PERO“ Zenica d.o.o. gradi na krovu svoga poslovnog objekta Centar za gradnju i uređenje doma  BOJIN VIR u Zenici fotonaponsku solarnu elektranu „SE PERO 1“ snage 119 kWp.  Planirana godišnja proizvodnja je 139.000 kWh.

Vrijednost investicije je 250.000 KM. Završetak radova i puštanje u rad očekuje se u decembru mjesecu ove 2016. godine.

U ovakvim elektranama se prikupljena sunčeva energija putem solarnih panela na ekološki prihvatljiv način pretvara u električnu energiju. Sva proizvedena energija će se slati u u elektro-energetsku mrežu Elektroprivrede BiH i prodavati po zagarantovanim poticajnim cijenama (od 2018. godine) kroz  narednih 12 godina. Osim što se radi o ekološki prihvatljivom načinu proizvodnje električne energije ovakvi projekti su i iznimno profitabilni.

Ovo će biti i prilika da učenici, studenti,  pa i zainteresirani građani Zenice vide kako izgleda i kako funkcionira  SOLARNA ELEKTRANA u stvarnosti .

Osim toga „PERO“ će u svojim Centrima za gradnju i uređenje doma prodavati i velike, ali i male kućne SOLARNE SUSTAVE  kako za proizvodnju električne energije tako i za proizvodnju tople vode. Pošto se radi o relativno novoj tehnologiji, bit će obezbjeđena i savjetodavna pomoć kod projektiranja i gradnje pomenutih sustava. Cilj je da ovakvi projekti budu maksimalno dostupni i jednostavno izvodivi za što veći broj kupaca i investitora.

Iako ovo nije najveći investicijski projekat u  „PERO-u“, svi su posebno radosni i ponosni zbog ovog projekta jer promiče ekologiju, energetsku učinkovitost,  poslovnu izvrsnost i održiv razvoj, a  što bi po njihovim očekivanjima, trebala biti obilježja jednog novoga, čestitijeg,  vedrijeg, sunčanijeg vremena za Bosnu i Hercegovinu pa i cijeli svijet, navodi se na web stranici kompanije.