Perjanice Agrokora imale dobar period

0

Perjanice Agrokora i najveće firme koje posluju s koncernom imale su dobrih devet mjeseci. Konsolidirani rezultati pokazuju povećanje profitabilnosti Agrokorovih Jamnice, Leda i Zvijezde te skok dobiti najistaknutijih partnera koncerna Atlantic Grupe, Kraša i Podravke.

Rezultate kompanija Agrokora treba uzeti s dozom rezerve jer su i dalje pod zaštitom insolvencijskog postupka pa ne plaćaju kredite i dugove, javio je Poslovni dnevnik.

Ipak Jamnica i Ledo su na kraju turističke sezone koja im donosi i najveći dio prihoda ostvarili gotovo četiri milijarde kuna prihoda.

Jamnica je imala nešto više od dvije milijarde kuna (oko 526 miliona KM) prihoda što znači da joj je prodaja u odnosu na prošlu godinu podosta pala. U kompaniji pojašnjavaju da je na prihode utjecalo napuštanje distribucije dijela manje profitabilnog asortimana kao rezultat strateške odluke o optimizaciji prodajnog portfelja.

U konsolidiranom izvještaju prikazana je neto dobit od gotovo 250 miliona kuna (oko 66 miliona KM), čime je za 16 miliona kuna (4,2 miliona KM) premašen lanjski rezultat, ali on je baziran na padu rashoda temeljem ispravka vrijednosti.

Ledo pak ima bolje rezultate. Naime, rasli su i prihodi kompanije i neto dobit i to značajno.

Konsolidirani izvještaj pokazuje da je Ledo imao 100 miliona kuna (26,3 miliona KM) veće prihode nego u istom razdoblju lani, a zaradio je 379 miliona kuna (oko 100 miliona KM), odnosno 75 miliona kuna (oko 20 miliona KM) više nego lani. Skok neto dobiti za 25 posto pozitivna je vijest za budućnost firme.