Pepco napušta veliko tržište u srcu Evrope, zatvara 73 trgovine

0

Evropski diskontni trgovački lanac Pepco Group rekao je da će napustiti austrijsko tržište, jer ne očekuje odgovarajuće povrate kapitala u toj zemlji. BiznisInfo.ba podsjeća da je kompanija od prošle godine snažno prisutna u BiH gdje se i dalje širi.

– Grupa je danas zaključila da će prestati s poslovanjem u Austriji, budući da ne predviđa da će austrijsko tržište dosegnuti odgovarajući nivo očekivanih povrata – navodi se u regulatornom podnesku kasno u ponedjeljak.

Vlasnik robnih marki Pepco, Poundland i Dealz iz Varšave, koji je krajem decembra imao 4.832 trgovine, ušao je na austrijsko tržište u septembru 2021. i upravlja sa 73 trgovine u toj zemlji.

U oktobru je Pepco rekao da će usporiti svoj program otvaranja trgovina kako bi se usredotočio na ponovnu izgradnju profitabilnosti, ali još uvijek planira otvoriti najmanje 400 novih trgovina u 2023./24.

Izlazak iz Austrije poboljšat će novčani tok grupe i temeljnu profitabilnost za 2024., rečeno je, dodajući da će joj to omogućiti da se usredotoči na druga tržišta na kojima može ostvariti veće povrate.

Također je rečeno da odluka ne utječe na postojeću strategiju rasta u zapadnoj Evropi niti utječe na poslovanje drugdje.

Uslovi trgovanja i dalje su izazovni u većem dijelu Evrope, rekao je Pepco prošlog mjeseca, iako je ostao “oprezno optimističan” za 2024. godinu.