Pekinški neboder prodat online za 734 miliona dolara

0

Neboder u Pekingu sa 39 spratova, koji je oduzet odbjeglom milioneru Guo Venguiju, prodat je za 734 miliona dolara na online aukciji.

Neboder Pangu Plaza inspirisan zmajevima, smješten na manje od kilometra od stadiona Ptičje gnijezdo, visok više od 200 metara, završen je 2008. u četvrti izgrađenoj za Olimpijadu u Pekingu te godine.

Međutim, 2016. vlasti su oduzele vlasništvo nad neboderom kompaniji za nekretnine koju je kontrolisao prognani kineski milijarder Guo Vengui, a zgrada je zatim stavljena na aukciju na veb stranicu koju vodi gigant za e-trgovinu Alibaba, prenosi Investitor.me.

Gua kineske vlasti traže zbog niza optužnica, uključujući prevaru i primanje mita, a većinu njegove imovine vlada u Kini je zamrzla ili preuzela.

Imovina je na kraju prodata za nešto manje od 5,19 milijardi juana (734 miliona dolara), samo pet miliona juana (708.000 dolara) iznad početne ponude, a za učešće na aukciji javila su se samo dva ponuđača, iako je više od 150.000 ljudi registrovano za gledanje prodaje online.

Kupac je identifikovan kao pekinška firma za imovinu Jučeng Zije, navodi se u saopštenju matične kompanije BBMG Corporation.

Sa kombinovanim prostorom većim od 1,5 miliona kvadratnih metara, soliter trenutno služi kao kinesko sjedište američke firme IBM.