Peking: Potpisan sporazum o izgradnji nove bolnice u Doboju

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić danas su u Pekingu potpisali sa kineskom državnom kompanijom “Sinefarm” sporazum o izgradnji nove bolnice u Doboju.

“Danas smo počeli formalnu saradnju potpisivanjem sporazuma sa firmom koja će se baviti izgradnjom bolnice u Doboju, dogovorili smo da otpočnu procesi vezani za projektovanje, pripremu za izvođenje radova, finansiranje i izgradnje po sistemu ključ u ruke”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će ova kineska kompanija biti veoma prisutna na tržištu Republike Srpske u pogledu izgradnje i rehabilitacije cijelog zdravstvenog sistema, te da je moguća i izgradnja novih pogona za proizvodnju medicinske opreme i lijekova.

Ministar Bogdanić rekao je da će površina nove bolnice u Doboju biti oko 20.000 metara kvadratnih, da će “Sinefarm” obaviti projektovanje, dizajniranje, opremanje objekta, te edukovati zdravstvene radnike u Srpskoj.

“Razgovarali smo i o drugim projektima u zdravstvu, o rekonstrukciji drugih bolnica, rehabilitacionih centara, banja, mogućnosti saradnje u oblasti farmaceutske industrije, proizvodnje medicinske opreme sa ovom kineskom kompanijom na području Republike Srpske”, naveo je Bogdanić.

Bogdanić je istakao da su vrata saradnje otvorena i da se nada da će ta saradnja biti dugotrajna i uspješna.