Parlament FBiH: Prošao Nacrt zakona o konverziji CHF kredita u KM

0

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) sa 79 glasova, piše bh. novinska agencija Patria.

Korisnici CHF kredita godinama već vraćaju kredite i po nekoliko puta veće, a mnogi su iz očaja okončali svoj život.
Prema ovom nacrtu zakona predviđena je konverzija kredita u KM po kursu na dan podizanja kredita uz obračunavanje kamate u iznosu od pet posto.

U BiH ima nekoliko hiljada korisnika ovakvih kredita.

Inače, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka kako je saopćeno u ponedjeljak svjesne su problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u CHF suočavaju te su zajedno sa novim vlasnicima pripremile odgovorno, fer i nadasve dobrovoljno rješenje za sve svoje klijente, fizičke osobe, korisnike kredita sa valutnom klauzulom u CHF.

Podsjećamo na rješenje koje podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 30% uz konverziju u domaću valutu po trenutnom tečaju, fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99%, pri čemu će Banka snositi sve naknade prenosa, osiguranje po novom kreditu, u pravilu, ostaje isto, a moguće je i dalje produljenje roka dospijeća do 100 odsto preostalog roka otplate kredita za klijente do najviše 75 godina starosti. Predloženo rješenje ima i dodatnu komponentu socijalne odgovornosti, u vidu dodatne olakšice smanjenja iznosa kreditnih obveza za 50%, a koja će se osigurati za 25% klijenata sa najnižim mjesečnim primanjima.

Na nivou FBiH odnosno u Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. zahtjev je podnijelo 1.120 klijenata za ovakav vid vraćanja kredita.