Parlament BiH: Počela sjednica o povećanju akciza

0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je danas u Sarajevu sjednicu na kojoj bi trebalo da po skraćenom postupku i u prvom čitanju bude razmatran set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, uz mišljenje Komisije za finansije i budžet ovog doma.

Pred poslanicima će se naći prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložio Savjet ministara BiH.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu juče na sjednici u Sarajevu prihvatili set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, jer većina smatra da bi primjena predloženih zakona proizvela negativne efekte i prema građanima i prema privredi u BiH.