Pakistanska rupija najbolja svjetska valuta

0

Pakistanska rupija oporavila se sa najnižeg nivoa svih vremena i postala najbolja svjetska valuta – i još ima prostora za jačanje, smatraju analitičari.

Valuta je početkom septembra pala na rekordno nisku vrijednost od 307 rupija u odnosu na dolar, pokazuju podaci LSEG-a.

Od tada je porasla za preko osam odsto da bi se njome danas trgovalo na 275 za dolar, što je označilo najjači skok među ostalim valutama.

Zašto je toliko ojačala?

Ovo je uglavnom bila posljedica vladinog suzbijanja široko rasprostranjene nelegalne trgovine dolarima.

„Pakistanska rupija je ovog mjeseca bila najefikasnija na globalnom nivou, jer je vladina obustava ilegalne trgovine dolarima pomogla da se njeno bogatstvo preokrene“, navodi HDFC u nedavnom izvještaju, prenosi BizLife.

Stručnjaci napominju da je to izuzetan podvig, jer je većina valuta, uključujući tajlandski bat i južnokorejski von, pala u odnosu na dolar zbog spekulacija da će kamatne stope u SAD duže ostati povišene, dodaje se u izvještaju.

Prema pisanju lokalnih medija, pakistanska Federalna istražna agencija krenula je u raciju širom zemlje na mjenjačke kompanije uključene u ilegalne transakcije u dolarima, što je uključivalo kupovinu i prodaju dolara neformalnim kanalima bez dokumentacije.

„Pakistanska rupija je najbolja valuta na svijetu u septembru 2023.“, rekao je za CNBC Tahir Abas, šef istraživanja u brokerskoj kompaniji za hartije od vrednosti Arif Habib Limited.

Dalja predviđanja

„Očekuje se da će valuta PKR dalje jačati, s obzirom na nastavak gušenja i sprovođenje državne politike“, predvidio je on.

Abas je rekao da bi vlada trebalo da se fokusira na promociju izvoza i privlačenje stranih direktnih investicija (SDI) u zemlju. Povećanje direktnih stranih investicija povećava potražnju za valutom zemlje primaoca i povećava njen kurs.

Uzimajući u obzir pozadinu pakistanske ekonomije, koliko će opstati ovo jačanje?

„Pitanje je da li je rast rupija bio samo skok mrtve mačke ili pokazatelj da su osnove pakistanske ekonomije dobre“, rekao je Stiv Hanke, profesor primijenjene ekonomije na Univerzitetu Džon Hopkins.

Geopolitički uticaj

On je primijetio da su geopolitički i unutrašnji faktori imali veliki uticaj na rupiju.

Oslabljena pakistanska ekonomija je opterećena rastućim dugom i iscrpljivanjem deviznih rezervi. Svjetska banka procjenjuje da će se stvarni BDP Pakistana za fiskalnu godinu smanjiti za 0,6 odsto, što je nagli pad u odnosu na prošlogodišnje povećanje od 6,1 odsto.

Pored toga, zemlja se bori sa visokom inflacijom.

Prosječna ukupna inflacija u Pakistanu porasla je na višedecenijski maksimum od 29,2 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 12,2 odsto prethodne godine, prema podacima Svjetske banke.

Inflacija je usko povezana sa vrijednošću valute jer rastući troškovi smanjuju kupovnu moć valute.

„Slaba pakistanska valuta je, djelimično, doprinijela i podstakla inflaciju. Jasno je da bi jača rupija ublažila inflatorne pritiske“, rekao je on.