Pad valuta zbog krize u Evergrandeu

0

Valute vezane za cijene robe skliznule su sa višemjesečnih maksimuma usljed njihove neočekivanje rasprodaje za jene, što mnogi trgovci tumače kao neizbježno unovčavanje profita, poslije dugog snažnog jačanja tih valuta podržanog rastom cijena sirovina.

Nije baš jasno šta je konkretan okidač za ovakvo dešavanje, mada neki trgovci pominju nepotkrepljene spekulacije da bi kineski Evergrande, koji je ostao bez novca, mogao uskoro da objavi bankrot jer ne može da izvršava obaveze prema povjeriocima.

Kineski građevinski gigant je objavio da je propao dogovor vrijedan 2,6 milijardi dolara o prodaji udjela u jednoj od njegovih gravnih poslovnih jedinica.

Australijski dolar je oslabio 0,2 posto prema američkom dolaru na 0,7501 USD, nakon što je ranije tokom dana zabilježio troipomjesečni maksimum od 0,75465 USD, izvještava Rojters, prenosi Tanjug.

Prema japanskoj valuti, australijski dolar je pao za 0,5 procenata na 85,58 jena sa skoro četvorogodišnjeg najvišeg nivoa od 86,25 jena.

Američki dolar se spustio za 0,2 posto u odnosu na jen, na 114,12 jena, povukavši se sa svog četvorogodišnjeg maksimuma od 114,695 jena.

Evropske valute su bile stabilnije, pri čemu se euro trguje za 1,1664 dolara, ostajući blizu trosedmičnog najvišeg nivoa od 1,1670 dolara, dostignutog u utorak.