Ozvaničen početak gradnje autoputa Banjaluka-Prijedor

0

U Orlovcima kod Prijedora danas je ozvaničen početak realizacije projekta izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor- Novi Grad.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su danas u Orlovcima na početku istorijskog projekta početka realizacije izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor čime se stvara nova perspektiva za više od pola miliona stanovnika.

“U Orlovcima otvaramo jednu od najvećih poslijeratnih investicija na ovom prostoru, vrijednu više od 600 miliona KM. Duboko sam uvjeren da će naš kineski partner izvesti radove u predviđenom roku od tri godine i da ćemo krajem 2024. godine biti u prilici da kažemo da su Banjaluka i Prijedor povezani modernim auto-putem”, istakao je Višković na svečanosti gdje je ozvaničio početak gradnje auto-puta.

On je dodao da se istovremeno privode pripreme za izgradnju novih kilometara auto-puta na koridoru “pet ce” koji prolazi kroz Republiku Srpsku, a ukazao je i na pripreme na još jedan istorijski poduhvat povezivanje Banjaluke i Beograda auto-putem.

“U godinama iza nas izgradili smo 106 kilometara savremenih auto-puteva povezujući Banjaluku sa Gradiškom, Dobojem. Danas ne gradimo još jedan auto-put nego stvaramo novu perspektivu za više od 500.000 stanovnika ovog dijela Republike Srpske”, rekao je Višković.

Autoput Banja Luka-Prijedor čija je izgradnja danas ozvaničena u Orlovcima kod Prijedora biće dug 40,7 kilometara a vrijednost projekta je 297 miliona eura. Rok za završetak radova je tri godine.

Riječ je o početku izgradnje prve faze auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad koji će kao sastavni dio mreže auto-puteva i brzih puteva u Republici Srpskoj biti izgrađen na osnovu koncesionog sporazuma koji je Vlada Republike Srpske postigla sa kineskom kompanijom “Šandong haj-spid internešnel” /Shandong Hi-Speed International/ /SDHS-CSI/.

Meng Jan: Još jedno svjedočanstvo prijateljske saradnje

Uspješna realizacija projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor biće još jedno svjedočanstvo prijateljske saradnje Kine, Republike Srpske i BiH, izjavio je direktor kineske kompanije “Šandong haj spid” (Shandong Hi-Speed International) Meng Jan.

Meng Jan je istakao da je auto-put Banjaluka-Prijedor prvi u Evropi koji ovo preduzeće realizuje po osnovu koncesije, te zahvalio Vladi Republike Srpske, ali i uopšte BiH za ukazanu podršku i povjerenje.

Pojasnio je da je korporacija Šandong Haj spid državno preduzeće iz provincije Šan Dong za kapitalna ulaganja u infrastrukturu i da registrovani kapital iznosi oko šest milijardi evra, a da vrijednost imovine 149 milijardi eura.

Prema njegovim riječima, sveukupna snaga preduzeća je u samom vrhu među kinskim kompanijama iz ove oblasti.

Topić: Izgradnja auto puta doprinijeće napretku

Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je danas u Orlovcima kod Prijedora da izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor donosi napredak u svakom pogledu.

“Otvaraju se nove šanse za investicije, nova radna mjesta i rast standarda i mogućnosti. Treba naglasiti i značaj poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju jer svi znamo da je postojeći put između Prijedora i Banjaluke veoma opterećen i tokom prethodnih godina imali smo veliki broj teških saobraćajnih nezgoda”, naveo je Topić na svečanosti povodom zvaničnog početka izgradnje auto-puta.