Ovo su najveći tržni centri na svijetu

0

Jeste li ikada prije čuli za Iranski trgovački centar (Iran Mall)? Iran Mall je trgovački centar koji se nalazi u sjeverozapadnom Teheranu, u Iranu, uz jezero Chitgar.

To je najveći trgovački centar na svijetu po ukupnoj površini (1.950.000 m2).

Prva faza trgovačkog centra obuhvata 700 trgovina, hipermarket od 20.000 kvadratnih metara, modnu aveniju, atrij s dijamantima i kristalima, tri food courta s više od 200 restorana.

Ovo nije kraj. Centar uključuje i dio s knjigama od 3.300 kvadrata sa 67.000 svezaka knjiga i nekoliko knjižara, kino kompleks sa 12 IMAX kina kao i najmoderniji teatar s 2.000 sjedala.

Iran Mall

Tu je i porodični zabavni centar s natkrivenim zabavnim parkom, muzejom, umjetničkim galerijama, stalnim salonom automobila, Iranskim bazarom.

Tu su i tri hotela uključujući luksuzni hotel sa 5 zvjezdica i 450 soba, konferencijsku dvoranu s 3.000 mjesta, kongresni centar, nekoliko galerija i prostori za sastanke i bankete.

Ovaj trgovački centar je stvarno fascinantan. Ovdje možete pronaći što god želite.

Čak i krov trgovačkog centra služi kao sportski kompleks s dugim stazama za planinarenje, biciklizam i javne aktivnosti. Uključuje 15 sportskih terena, teniske terene, klizalište od 12.000 kvadrata i bazene.

Dubai Mall

Drugi najveći trgovački centar na svijetu po ukupnoj površini, i 26. najveći trgovački centar na svijetu po bruto zakupnoj površini, je Dubai Mall. Ima ukupnu maloprodajnu površinu od 502.000 kvadrata.

Dubai Mall

Ovo je jedan od spektakularnih trgovačkih centara koje morate posjetiti. Dio je 20 milijardi dolara vrijednog kompleksa Downtown (nazvanog Downtown Dubai) koji se nalazi u blizini kultne Burj Khalife, a uključuje više od 1.200 trgovina.

Godine 2011. bila je najposjećenija zgrada na planeti, privlačeći preko 54 miliona posjetitelja svake godine.

South China Mall

South China Mall koji se ranije zvao New South China Mall je trgovački centar koji se nalazi u Wanjiang Shangquanu, Dongguan, Kina. To je najveći trgovački centar na svijetu mjereno po bruto zakupnoj površini, a treći po ukupnoj površini.

Ahitekti su osmislili South China Mall kao mjesto sa sedam međunarodnih zona, a koje oponašaju Amsterdam, Pariz, Rim, Veneciju, Egipat, Karibe i Kaliforniju.

South China Mall

Centar uključuje repliku Slavoluka pobjede visoku 25 metara, zvonik bazilike sv. Marka iz Venecije, ali i kanal s gondolama dug dva kilometra. Mislilo se kako će centar svakoga dana privući oko sto hiljada posjetitelja.

Iako je South China Mall zamišljen kao raj za kupovinu, otkako je otvoren 2005. godine, uglavnom zjapi prazan.

Mnogi vjeruju da je South China Mall loše koncipiran projekt izgrađen na pogrešnom mjestu, gdje nema dovoljno bogatijih kupaca.