Ovo su najveće naftne i gasne kompanije na svijetu

0

Pandemija je dobro uzdrmala industriju nafte i gasa. Globalna potrošnja primarne energije pala je za 4,5% u odnosu na 2019., a potražnja za naftom pala je za 9%.

Za kratko razdoblje u marta 2020., cijena fjučersa nafte West Texas Intermediate (WTI) pala je ispod nule, što je označilo najveći jednodnevni pad cijene od 1983. godine.

Koristeći podatke s CompaniesMarketCap.com, infografika koja slijedi u nastavku rangira 20 najvećih naftnih i gasnih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji od 7. oktobra 2021.

Inače, neki su očekivali da će pad potražnje imati trajan uticaj na industriju, ali može se reći da je 2021. pokazala suprotno. Svijet se suočava s nedostatkom energije, a zima tek stiže.

Ograničenja u snabdijevanju proizvođača uzrokovana pandemijom, uz rastuću potražnju za energijom iz ekonomija koje se oporavljaju, natjerala su države da se bore za naftnim derivatima. Posljedično, cijene nafte ponovo se vraćaju na nivoe prije pandemije, prenosi Bankar.me.

Cijene fjučersa WTI nafte na najvećem nivou u posljednjih pet godina na preko 80 dolara po barelu. Nadalje, cijene prirodnog gasa u SAD-u su ranije ovog mjeseca dostigle 7-godišnji maksimum od 6,5 dolara.

Izvor: VisialCapitalist.com