Ovo su najmoćnije države svijeta

0

Sjedinjene Američke Države su najmoćnija zemlja svijeta, a na drugom i trećem mjestu su Rusija i Kina, pokazuje istraživanje US News and World report. Na popisu 80 moćnih zemalja našle su se i tri zemlje regiona.

Najbolje je plasirana Srbija – na 44. mjestu, uz popratani tekst koji je predstavlja kao mala državu u centru jugoistočne Evrope, sa “bogatom ratnom historijom još od vremena Srednjeg vijeka”.

– Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope: kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom – stoji u objašnjenju.

Na listi najmoćnijih država svijeta iza Srbije su Hrvatska – na 67. mjestu i Slovenija na 73. mjestu. Lista je napravljena na osnovu uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći.

Popis od 80 najmoćnijih zemalja zasniva se na odgovorima 21.000 anketiranih. Među deset najmoćnijih zemlja su i Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Japan, Izrael, Južna Koreja, Saudijska Arabija, prenosi Srna.