Ovo su najbolji gradovi za rad na daljinu

0

Rad tokom putovanja eksplodirao je sa popularnošću rada na daljinu i hibridnog rada.

Barselona je, čini se, idealna destinacija za rad na daljinu.

IWG, kompanija koja se bavi pronalažem rješenja za rad, uporedila je 26 gradova širom svijeta, ocijenivši ih na skali od 1 do 10 za sljedeće kategorije:

 • Klima
 • Kultura
 • Smještaj
 • Transport
 • Hrana i piće
 • Sreća
 • Brzina interneta
 • Dostupnost fleksibilnog radnog prostora

– Kategorije su izabrane da bi se obzir uzelo optimalno okruženje za rad u inostranstvu, uključujući osnovne uslove za život. Postoje i faktori koji mogu da utiču na produktivnost, kao što su pristup internetu i dostupnost fleksibilnih radnih prostora – rekao je Daren Rodžers, menadžer u IWG-u, u Singapuru, prenosi BizLife.

Barselona, poznata po živoj kulturnoj sceni i skoro cjelogodišnjem suncu, našla se na vrhu među onima koji „traže savršen spoj posla i slobodnog vremena“, rekao je IWG.

IWG je također sproveo anketu među više od 1.000 hibridnih radnika, koja je otkrila da je skoro tri od pet (57 posto) produžilo odmor radeći iz inostranstva.

– Horizonti današnjih radnika nisu više ograničeni na njihove zemlje. Vidjeli smo da zaposleni širom svijeta zaista cijene priliku da mogu da produže svoj odmor, a zauzvrat, poslodavci takođe imaju koristi, sa veoma angažovanim, srećnim i produktivnim timovima – dodao je Rodžers, prenosi CNBC Make It.

Najbolji gradovi za rad na daljinu

Istraživanje je otkrilo da je brzina interneta ključna za digitalne nomade – što prestiže troškove života i vremenske prilike.

– Porast hibridnog rada sada omogućava radnicima da rade odakle god mogu, da budu najproduktivniji, čak i ako je to u inostranstvu. Ovo je omogućeno tehnologijom oblaka, koja zahtijeva pouzdanu, visokokvalitetnu internet vezu – istakao je Rodžers.

Singapur je postigao najveću brzinu interneta (9), a slijede Njujork (8,5) i Hong Kong (8). Singapur je rangiran na 21. mjestu na listi, sa odličnim rezultatima u drugim kategorijama kao što su sreća i transport.

– Singapur je takođe najveće finansijsko središte Azije, a u kosmopolitskom gradu se nalazi najbolji aerodrom na svijetu, koji se često smatra odredištem za lak pristup ostatku Azije, uključujući jugoistočnu Aziju – rekao je IWG.

Barselona i Toronto, dva najveća grada, zabilježili su posebno dobre rezultate u brzini interneta i cijenama smještaja.

10 najboljih gradova za rad na daljinu:

 1. Barselona
 2. Toronto
 3. Peking
 4. Milano
 5. Njujork
 6. Rio de Žaneiro
 7. Amsterdam
 8. Pariz
 9. Džakarta
 10. Lisabon

Na primjer, prosječna mjesečna kirija u Barseloni košta 1.158 dolara i 1.769 dolara u Torontu, u poređenju sa 3.632 dolara u Njujorku, koji je najskuplji na listi.

“Privlačnost” Barselone

Privlačnost Barselone također leži u njenoj „jedinstvenoj kombinaciji sunca, mora, pijeska i kosmopolitske atmosfere“, naveo je IWG.

Prema studiji, španski grad je postigao dobre rezultate u pogledu troškova prevoza i ima „relativno niske troškove života“ u poređenju sa drugim popularnim evropskim gradovima.

Šolja kafe u Barseloni u prosjeku košta 2,68 dolara, u poređenju sa 4,92 dolara u Los Anđelesu i 4,57 dolara u Pekingu, dodao je IWG.

Osim relativno pristupačnog smještaja, Toronto se također može pohvaliti dobrim rezultatima u sreći i „bogatstvom fleksibilnih radnih prostora“, navodi se u studiji.

– Najveći grad u Kanadi nudi raznoliko iskustvo za digitalne nomade, sa više od 25 odsto grada prekrivenim šumama i impresivnih 18 odsto posvećenih parkovima, pružajući dovoljno zelenih površina za opuštanje usred užurbanog urbanog okruženja – pokazala je studija.

Španija i Kanada su prošle godine uvele nove programe za digitalne nomade, ciljajući na zaposlene profesionalce koji mogu da obavljaju svoj posao bilo gdje.

Prva tri zaokružuje kineski glavni grad Peking.

Postigao je izuzetno dobre rezultate u kategorijama kao što su kultura, smještaj i troškovi prevoza, saopštio je IWG. Grad ima ukupno 1.484 galerije i muzeja – najviše poslije Njujorka. Prema studiji, kirija košta u prosjeku 1.204 dolara mjesečno.

– Gradska umjetnička scena svjetske klase, sa brojnim galerijama i kulturnim prostorima, nudi izvanredno iskustvo za putnike koji traže uvid u bogato kinesko naslijeđe i savremene inovacije, zaključio je IWG.

(CNBC/Biz Life)