Ovo su halal hoteli u BiH

0

Agencija za halal certificiranje u Bosni i Hercegovini obilježila je u utorak 10 godina svog postojanja.

Formirana je u okviru misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je pokrenula projekat njenog osnivanja 2006. s ciljem uspostavljanja sistema koji omogućava proizvođačima certificiranje proizvodnih procesa i plasiranje proizvoda na tržište s oznakom “halal”.

Interesantno je da je BiH prva evropska i druga svjetska zemlja (poslije Malezije) koja je uspostavila Halal standard i uređen sistem halal certificiranja proizvoda i usluga. Halal certifikat Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH vrijedi u cijelom svijetu, jer su njeni temeljni akti usklađeni s drugim svjetski priznatim standardima i sistemima. A da bi jedan proizvod nosio oznaku halal potrebno je da se klanje životinja koje se koriste u proizvodnji obavlja u skladu sa vjerskim propisima te da čitav proizvodni proces garantuje da u proizvodu nema ništa štetno po ljudski organizam. 

Kako je na svečanosti povodom desetogodišnjice izjavio direktor agencije Amir Sakić, halal industrija itekako je važan dio ekonomije BiH. Prema njegovim riječima, do sada je u BiH 70 kompanija implementiralo zahtjeve halala, od čega su 62 iz proizvodnog sektora. One svaki dan na tržište BiH i druga tržišta plasiraju više od 4.500 različitih prehrambenih proizvoda. U halal industriji je uposleno više od 8.000 osoba i na godišnjem nivou ostvaruje prihode veće od milijardu i po KM.

Halal tržište stalno se razvija i njegovi su potencijali veliki. Činjenica da sveukupnu svjetsku populaciju čini gotovo trećina muslimana koji su dužni trošiti halal proizvode dovoljno govori o tome koliko je ovo tržište velika razvojna šansa. U agenciji su istakli da je privreda BiH itekako  pogodna za razvoj halal industrije.

A halal certifikati su osim u proizvodnoj indutriji sve traženiji i u industriji turizma i ugostiteljstva. Imajući u vidu sve veći broj turista iz arapskih zemalja koji dolaze u BiH, za bh. ekonomiju itekako bi bilo značajno kada bi što veći broj ugostiteljskih i turističkih objekata mogao ponuditi svojim gostima uslugu sa halal certifikatom.

No trenutno u Bosni i Hercegovini postoje samo 4 hotela koja imaju halal certifikat izdat od Agencije. Certifikat garantuje da pripremu i posluživanje jela u svojim objektima vrše na halal način. To su Hotel Europa dd Sarajevo, Hotel Hollywood Sarajevo, Hotel City boutique te od prije nekoliko dana i Hotel Pino nature.

Od ugostiteljskih objekata na listi certificiranih proizvođača nalaze se Restoran Terasa Ilidža i Cordoba Café.

Spomenimo i to da je agencija je ove godine pokrenula i mobilnu aplikaciju Halal bazar koja sadrži osnovne informacije o halalu, dostupna je na bosanskom, engleskom i njemačkom, a ubrzo će biti prevedena na turski i arapski jezik.

B.M.

Save

Save