Ovo su “gradovi čuda” u BiH: Razvojem odudaraju od sredine

0

U vremenu političkih previranja zbog kojih ispaštaju svi, ponajviše privreda, jedna pozitivna priča. Na listu renomiranog svjetskog časopisa Financial Times među top deset mikrogradova budućnosti, pogodna za investiranje, našla su se tri grada iz naše zemlje – Tešanj, Kakanj i Gradiška. Provjerili smo, čime su to zaslužili.

Tešanj na četvrtom – Kakanj na 7., a Gradiška na devetom mjestu, od 117 ostalih evropskih gradova – tako je Financial Times rangirao naše gradove na listi mikrogradova budućnosti ispod stotinu hiljada stanovnika.

A razloga zašto su na ovoj listi je mnogo. Prvenstveno u Tešnju.

– Mi smo u posljednjih desetak godina imali rast izvoza od nekih 80 posto rast uvoza 70-ak posto. Samo u zadnje 4 godine promet je s milijardu i 400 došao na dvije i po milijarde, dakle porastao je i broj zaposlenih a kao i poslovnih subjekata. Riječ je o čitavom mozaiku faktora koji utiču na dobre rezultate – rekao je Suad Huskić, načelnik Tešnja.

Ocjenjivan je ekonomski potencijal, ljudski kapital i stil života, ekonomičnost, povezanost, povoljnost za poslovanje te strategija direktnih stranih ulaganja.

U općini Kakanj dobijate refundaciju troškova osnivanja firme u potpunosti, tako da preduzetnik koji se odluči na registraciju firme tehnički ne mora imati ništa osim svog osnovnog kapitala.

A preko hiljadu poslovnih subjekata omogućili su da ovaj bh. gradić ima i najveći prosjek plata u Zeničko-dobojskom kantonu i čak 40 milionera, ističu iz Razvojnog centra.

– Ono što je nama bilo bitno jeste da Kakanj pozicioniramo na tu listu, radi onoga što nam dolazi u narednom periodu kroz pretpristupne fondove i velika finsijska sredstva koja će biti na raspolaganju BiH, a prema nekim naznakama bit će na raspolaganju i lokalnim zajednicama za direktne projekte – rekao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

– Imamo ozbiljan program stipendiranja deficitarnih zanimanja na području općine Kakanj tako da gledamo da osiguramo i kvalitetnu radnu snagu za sve naše subjekte i formira se u saradnji sa privredom – dodao je Aldin Ćatić, direktor Razvojnog centra Kakanj.

U Gradišci privrednici i građani u roku od 7 dana mogu dobiti lokacijske uslove, za 5 dana građevinsku, a za 15 upotrebnu dozvolu – što uveliko olakšava ulaganja i pozicionira ih na 9. mjesto mikro evropskih gradova. Ekonomski stručnjaci ističu da je na listu Financial Timesa sve je samo ne lako doći, jer je jedan od vodećih svjetskih glasila.

Iako je naše uređenje do te mjere birokratiziralo i usložnilo sistem parafisklanim i fiskalnim opterećenjima koji, ističu privrednici, guši bh ekonomiju, ova tri grada postavila su primjer ponašanja drugim bh. gradovima, izvijestio je BHRT.