Najskuplji burger u Hrvatskoj, i vjerovatno u regionu, prodaje se za 1.250 kuna (170 eura).
Nekada je ostrvo Vir u Hrvatskoj bilo sinonim za masovni i jeftini turizam, ali ipak okolnosti su sada drugačije.
Jedan od “krivaca” je i Ante Bašić (26), vlasnik tamošnjeg Kraken Bara, koji u ponudi za svoje goste ima eksluzivne proizvode čija cena se ne kreće ispod 1. 250 kuna (170 eura).
Ante je za Jutarnji.hr rekao da je svjestan da su cijene njegovih proizvoda previsoke za mnoge, ali i da je na ostrvu želio da napravi nešto drugačije, luksuznije i bolje od uobičajene ponude fast fooda, pizza, ćevapa, špageta…
– Da, tačno je. Burger košta 1. 250 kuna. Ali, zbog njega sam svaki put u minusu, jer su sastojci nevjerovatno skupi. Zato ću iduće sezone morati da udvostručim cijenu. Koštat će 2,500 kuna – priča Ante, čija se porodica već 40 godina bavi ugostiteljstvom.
U čemu je tajna za tako skup burger?
Kako otkriva vlasnik lokala, u pitanju je pljeskavica od dvije vrste vrhunske i odležane govedine. Pecivo je njihovo, domaće, a karamelizovano je smeđim šećerom.
Također, tu su i grand marnier umak radi se od tog vrhunskog konjaka, a u burger ulaze i guščja jetra, karamelizovani luk u crnom vinu, rukola uzgojena pomoću UV svjetla u stopostotnom balzamiko sirćetu, engleski sir za koji su morali da dobiju posebne dozvole kako bi ga uvezli, kao i italijanski sir čija je specijalnost što sazrijeva u pećini.
Sve se nadopuni čeri paprikama u maslinovom umaku od mandarina, a da bi iskustvo bilo potpuno, na vrh burgera, kao ukusna dekoracija, dolazi veliki rep jastoga.
– Tako sam izračunao da me svaki burger košta 1.248 kuna kad se podmire svi troškovi. Zato ću iduće godine morati da ga prodajem po duplo većoj cijeni, odnosno za 2.500 kuna, jer ovako je neisplativ – priča Ante.
Neke sastojke teško i pronaći
Ukazuje na to da su sastojci izuzetno delikatni i neke je vrlo teško pronaći.
Možda ovo jeste najskuplji burger u državama bivše Jugoslavije, ali nije najskuplji na svijetu, navodi.
U Belgiji se prodaje burger optočen dijamantima i zlatnim listićima, a cijena mu je 30 hiljada dolara.
Prodao je sedam burgera za godinu dana, ali navodi da u ponudi ima i brojne druge specijalitete koji su mnogo povoljniji.
Ante priča da je lokal uvijek pun.
Na konstataciju da za taj novac može da ruča cijela porodica u nekom od restorana na ostrvu, vlasnik lokala odgovara da je to tačno ali da nije riječ o jelu koje ćete jesti svake sedmice nego možda jednom u životu.
Žao mu je što Vir nema marinu, jer vjeruje da bi na taj način privukli još bogatije i ekskluzivnije goste, i u tome vidi budućnost turizma.