Ovo je najsigurniji grad na svijetu

0

Kopenhagen je najsigurniji svjetski grad, prema indeksu koji je objavio “Economist Intelligence Unit” iz Londona, u kojem je rangirano 60 međunarodnih odredišta na osnovu digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične sigurnosti, kao i zaštite okoline, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbjednijim gradom na svijetu, postigavši 82,4 boda od 100.

– Jedan od ključnih faktora koji Kopenhagen čine tako sigurnim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od decenije – kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Vajs.

– Kopenhagen takođe karakteriše velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mješoviti grad u kojem se i pomoćnica za čišćenje i direktor susreću u lokalnom supermarketu i imaju djecu u istoj školi – dodao je.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mjesto s 82,2 boda, dok je Singapur treći sa 80,7 bodova, prenio je Index.hr.

Iako je Sidnej zauzeo četvrto mjesto sa 80,1 bodom, australijski grad bio je na vrhu kategorije digitalne bezbjednosti, dok je Tokiju dodijeljeno 80 poena, čime je japanski grad pao na peto mjesto.

Holandski Amsterdam je šesti, dok je novozelandski Velington zauzeo sedmo mjesto. Melburn je na osmom mjestu, dok je švedski Stokholm deseti.

Na dnu liste su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karakas, pakistanski Karačhi i Jangon u Mjanmaru.