Ovo je najduža zgrada na svijetu od 700.000 kvadrata

0

Dok u mnogim delovima svijeta pucaju novi neboderi i najavljuju se novi rekordi visine, projekat Dragon Tower u Hanoju (Vijetnam) kompanije Dewan Architects + Engineers bit će najduža zgrada na svijetu.

Dizajniran kao najduža zgrada na svijetu, kompleks Dragon Tower od 700.000 kvadratnih metara ili slobodno preveden Zmajev toranj u Hanoju od strane Dewan Architects + Engineers je pobjednik takmičenja Global Design & Architecture Design Avards 2022 u kategoriji višenamjenska upotreba.

Želja projektanata je bila da ovom zgradom transformišu grad. Kompleks od 700.000 kvadratnih metara sastojat će se od predvorja, sobe za sastanke i javne prostore, uključujući obdanište, biblioteku, supermarket, restorane i centar za učenje, prenosi BizLife.

Veliki rezervoar za vodu i zelene terase su uključeni u projekat kako bi se povećala efikasnost i pristupačnost zgrade.

Zgrada se sastoji od dva sektora: Prizemlje je vještačka topografija koja sadrži kancelarijske prostore u obliku zmaja. Inspirisane vilinskom planinom, jednom od glavnih prirodnih znamenitosti Vijetnama, zelene terase povezuju komplementarne namjene sa glavnim trgovima.

Za rezervoar, arhitekte su inspirisane regionom Sa Pa, dubokom dolinom pirinčanih polja. Rezervoar kontroliše navodnjavanje namjerno plaveći određene platforme tokom kišne sezone, povećavajući prirodnu ventilaciju i kontrolišući temperaturu.

Ova poplavna ravnica formira stepenaste platforme za javne aktivnosti koje se protežu i stvaraju javne prostore kao produžetak grada.

Najprostranija zgrada na svijetu

Dewanova ambicija je da stvori najprostraniju zgradu na svijetu. Uzdignuta „zmajeva” traka će sadržati određeni broj dijelova koji se mogu dodati ili ukloniti sa trake. Poslovni prostor ima unutrašnju ulicu za laku cirkulaciju osoblja i autonomni održivi transport koji povezuje metro sa različitim sektorima i gradskim metro sistemom.

Glava zmaja čini kulu, monumentalni simbolični ulaz za ministre, posebne i cijenjene goste. To je ujedno i najviša zgrada u ovoj oblasti i ikonična znamenitost grada i Vijetnama.

Projekat simbolizuje bogatu istoriju Vijetnama i njegovu ambiciju za budućnost, sa Hanojem kao centrom kulture i privrede. Koristeći popularan mit o Kralju Zmaja koja se ogleda u ovoj državi i mješovitom centru oličava vijetnamsko društvo, jača nacionalni identitet.