Ovo je najbogatiji gradić u SAD

0

Najbogatiji grad u Americi i ove godine je Atherton, u Silikonskoj dolini u Kaliforniji. Ako se vozite cestom uglavnom ćete vidjeti visoke zidove i neprozirna vrata. No, iza tih zidova kriju se bogataške kuće s bazenima i teniskim terenima.

Prosječni godišnji prihod domaćinstva u ovom gradiću je veći od pola miliona dolara, a među vlasnicima kuća su brojni tehnološki bogataši i sportske zvijezde.

Već četvrtu godinu, Atherton je na vrhu liste najbogatijih američkih mjesta prema mjerenju Bloomberga. Riječ o je malim gradovima, u nekim slučajevima praktično naseljima sa minimalno 2.000 domaćinstava.

S prosječnim godišnjim primanjima domaćinstva od 525.000 dolara, ovo je jedini grad koji je prešao prag od pola miliona dolara.

Još dva grada iz Slikonske doline su među prvih pet – Hillsborough na trećem mjestu i Los Altos Hills na petom.

Riječ je o još dva mjesta na “hi-tech” koridoru između San Francisca i San Josea. Oba mjesta imaju prosječne prihode od preko 400.000 dolara.

Elaine White, agentica za prodaju nekretnina, kazala je da mnogi stanovnici ovih gradića rade za tehnološke gigante poput Facebooka i Googlea.

Najjeftinija kuća za prodaju u Athertonu trenutno košta 2,5 miliona dolara, prema podacima agencije za nekretnine Zillow.

Brojni tehnološki milijarderi žive u ovom gradu, uključujući Erica Schmidta (Google), Sheryl Sandberg (Facebook), a ovdje je živio i pokojni suosnivač Microsofta Paul Allen, čija je bivša rezidencija prošle sedmice prodata za više od 35 miliona dolara. Košarkaš Golden State Warriorsa Stephen Curry kupio je prošle godine imanje u Athertonu za 31 milion dolara.

Inače, na drugom mjestu najbogatijih gradova drugu godinu zaredom je Scarsdale u Njujorku, koji se nalazi manje od 25 milja od Menhetna, s prosječnim godišnjim primanjima po domaćinstvu od 452.000 dolara.

BiznisInfo.ba