I ovo je BiH: Za mjesec dana zaradio 79.000 KM

0

Banjalučanin koji je zaposlen u bankarskom sektoru u septembru ove godine zaradio je nevjerovatnih 79.000 KM.

Prema podacima Poreske uprave RS, riječ je o najvećem primanju po osnovu radnog odnosa u Republici Srpskoj koje, prevedeno na jezik razumljiv običnim smrtnicima, iznosi čak 95 prosječnih plata, odnosno, 230 prosječnih penzija u ovom entitetu, prenosi EuroBlic.

Preciznije, pomenuti srećnik je za samo jedan mjesec u džep stavio  koliko radnik sa prosjekom od 837 KM zaradi za skoro osam godina. Iznos njegove plate bezmalo je izjednačen i sa svotom koju penzioner sa 340 KM, koliko iznosi prosječna penzija u RS, uspije da dobije za skoro dvije decenije, pod pretpostavkom da, nakon penzionisanja, toliko poživi.

Za povjerovati ili ne, mjesečna zarada ovog finansijskog eksperta veća je čak i od prosječne godišnje bruto plate jednog Šveđanina, koja iznosi oko 64.000 KM.

U Savezu sindikata RS kažu da pomenuti iznos nedvosmisleno potvrđuje da u Republici Srpskoj vlada socijalna nejednakost i nepravičnost.

– Pitam se, ko je vrijedan toliko, da za mjesec dana zaradi tolike pare. S druge strane, u finansijskom sektoru mnogo ljudi radi za platu koja ne doseže vrijednost potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu. Smatram da svaki radnik u Republici Srpskoj treba da zarađuje toliko, da može pristojno da živi. Činjenica je da nam u ovoj oblasti trebaju ozbiljne reforme – kaže predsednica ovog saveza Ranka Mišić.

Dodaje da je van pameti da poslodavci sindikalcima skaču za oči zbog prijedloga da najniža plata sa 370 bude povećana na 417 KM, dok, s druge strane, pojedinci u privatnom sektoru na ugovorenim platama za samo jedan mjesec zarade desetine hiljada KM.

U top deset najplaćenijih u Republici Srpskoj još je šest osoba iz sektora finansijskog poslovanja, među kojima je troje sa najvećim platama u septembru zaradilo 75.750, 68.567 i 34.054 KM, i svi su iz Banjaluke. Jedan Prnjavorčanin zaposlen u prerađivačkoj industriji zaradio je 15.073, dok su dvojica Banjalučana obavljajući za poslove u vezi sa nekretninama i iznajmljivanjem za mjesec dana plaćeni 17.935, odnosno 10.847 KM.

Iznosima najvećih plata u Republici Srpskoj posebno su šokirani penzioneri, koji naglašavaju da su one posljedica liberalnog kapitalizma koji ruši sve pred sobom.

– Zaista je za nepovjerovati da jedan čovjek za mjesec dana zaradi skoro 80.000 KM, dok je čak 30 odsto penzionera u ekstremnom siromaštvu, gdje mnogi preživljavaju na obrocima iz javnih kuhinja ili hrane koju nađu u kontejnerima. To može samo kod nas – kaže član banjalučkog Udruženja penzionera Nenad Ratković.