Ove kompanije su bh. lideri održivog razvoja

0

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz podršku Švedske, na svečanoj ceremoniji u Sarajevu po drugi put je proglasio Biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Ceremonija je završni događaj godišnjeg takmičenja za biznis lidere 2020 koje ima za cilj da promovira napore privatnog sektora u polju održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Nagrade su dodijeljene u tematskim oblastima “Ljudi” i “Resursi i okoliš”, a proglašen je i ukupni pobjednik Nagrade.

Pobjednici u oblasti “Ljudi”: u kategoriji mikro preduzeća za lidera održivog razvoja proglašena je kompanija Stitch 22 d.o.o Sarajevo, dok je u kategoriji malih preduzeća trofej odnijela kompanija Unija MF d.o.o. Sarajevo.

U kategoriji srednjih preduzeća pobijedio je Ministry of Programming d.o.o. Sarajevo, dok je u kategoriji velikih preduzeća za Biznis lidera održivog poslovanja u Bosni i Hercegovini za 2020. proglašena kompanija Lanaco d.o.o. Banja Luka.

U kategoriji mikro kompanija u oblasti ”Resursi i okoliš” odabrana je kompanija Turboservis B-H d.o.o. Sarajevo,  dok je u istoj oblasti, ali u kategoriji malih preduzeća, titulu ponijela kompanija Jaffa-Komerc d.o.o. Blagaj.

U kategorijama srednjih i velikih preduzeća, trofej su osvojile kompanije Tvornica cementa Kakanj d.d. (srednja) i Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo (velika).

Za ukupnog pobjednika, odnosno Biznis lidera održivog razvoja u 2020. godini, je proglašena kompanija Tvornica cementa Kakanj d.d, koja je dala najveći doprinos u promociji Ciljeva održivog razvoja u privatnom sektoru u BiH.

Fokus ovogodišnje Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i zaštita okoliša, a u finalni odabir su ušle 23 kompanije od ukupno pristiglih 106 prijava koje je podnijela 71 kompanija. Metodologija za evaluaciju prijava razvijena je na osnovu metodologije UN Global Compact-a i prilagođena je lokalnom kontekstu.