Ovako izgleda tržište nakon prodaje Central osiguranja

0

Croatia osiguranje saopštilo je u četvrtak da je potpisalo ugovor o kupovini Central osiguranja u BiH. Ova vijest u poslovnim krugovima nije dočekana s posebnim iznenađenjem jer se o ovoj akviziciji već duže vremena špekulisalo.

Central osiguranje je osnovano sredinom 2016. a već prošle godine ostvarilo je prihode od oko 16,6 miliona maraka i dobit od 3,9 miliona KM, piše BiznisInfo.

Vlasnici Central osiguranja su CEPS Kiseljak sa 70 posto i Centar gradnja Široki Brijeg sa 30 posto. Osim Central osiguranja, Croatia osiguranje je kupilo Testing Grupu, mrežu stanica za tehnički pregled vozila.

Stanje na tržištu osiguranja prije ove akvizicije izgledalo je ovako, a prema podacima o visini premije u prvih pet mjeseci ove godine:

  1. Adriatic 26.597.846 KM
  2. Sarajevo osiguranje 25.905.204 KM
  3. Uniqa 25.827.516 KM
  4. Euroherc 23.588.998 KM
  5. Croatia osiguranje 21.505.876

  1. Central 15.745.824 KM

Dakle, Croatia i Central zajedno imaju premiju od oko 37,2 miliona KM, po čemu praktično postaju lider na tržištu Bosne i Hercegovine u slučaju da budu spojeni u jedno osiguranje.

Jučer nije rečeno da li će Central osiguranje biti pripojeno Croatiji ili će nastaviti poslovati odvojeno, kao dva brenda pod jednim vlasnikom.  

Treba napomenuti da Adriatic i Euroherc imaju istog vlasnika – Agram grupu. Ova dva osiguranja zajedno za pet mjeseci imaju preko 50 miliona KM premije, što znači da Agram grupa u cjelini ipak ostaje lider na tržištu.

Dodajmo još da je ovo četvrta velika akvizicija na tržištu osiguranja BiH ove i prošle godine.

Grawe osiguranje je kupilo i pripojilo VGT, dok je Bosna-sunce kupilo i pripojilo Zovko osiguranje (i tako je nastalo Adriatic osiguranje).

Austrijski VIG je kupio Merkur osiguranje ali ga nije pripojio svom Wiener osiguranju u BiH, već su oni nastavili poslovati kao dva brenda.

Za ovu godinu najavljena je privatizacija udjela od 45,5 posto Vlade Federacije u Sarajevo-osiguranju.

BiznisInfo