Ovaj čovjek mora vratiti čak 11 milijardi dolara

0

Savezni sudac u četvrtak je naredio Samu Bankman-Friedu da vrati više od 11 milijardi dolara kao dio kazne za prevaru kupaca i investitora u njegovoj propaloj kripto mjenjačnici FTX.

Stručnjaci kažu da će ga ovaj iznos vjerovatno finansijski onesposobiti do kraja života. On je osuđen i na 25-godišnju zatvorsku kaznu.

– Ovo oduzimanje je osmišljeno kako bi se osiguralo da ako SBF ikada zaradi novac, on ne ide njemu, već vladi i žrtvama. On nikada u životu neće moći akumulirati sredstva, a oduzimanje se ne može eliminirati kroz stečaj – rekao je Mitchell Epner, bivši savezni tužitelj.

Sud ima određeno diskrecijsko pravo u određivanju iznosa oduzimanja, ali oni se uglavnom temelje na tome koliko je novca optuženik zaradio tokom svojih krivičnih djela, a ne na tome koliko se može razumno očekivati da će platiti.

U svom memorandumu o kazni ranije ovog mjeseca, savezni tužitelji iznijeli su razloge za traženje 11 milijardi dolara oduzimanja imovine.

Rekli su da 8 milijardi dolara predstavlja koliko je Bankman-Fried zaradio od “prevare putem interneta i zavjere za počinjenje prevare s klijentima FTX-a, te imovine uključene u njegovu zavjeru za pranje prihoda.”

Dodatnih 1,72 milijarde dolara predstavlja iznos koji je FTX prikupio od investitora lažnim izgovorom, a 1,3 milijarde dolara predstavlja novac koji je Bankman-Friedova firma za trgovanje kriptovalutama dugovala zajmodavcima, rekli su tužitelji.

Za razliku od restitucije, gdje novac od zaplijenjene imovine ide direktno žrtvama, novac od oduzimanja uzima vlada i apsorbira u američko ministarstvo finansija.

U četvrtak je američki okružni sudac Lewis Kaplan rekao da bi bilo “nepraktično” narediti povrat zbog komplicirane prirode slučaja i broja uključenih žrtava. No presudio je da vlada može nadoknaditi žrtvama kolapsa FTX-a oduzetom imovinom.

– U slučaju kao što je ovaj, vlada i sud će imati prilično dobru predodžbu o imovini (Bankman-Frieda) i koliko ona vrijedi – rekao je Anthony Capozzolo, bivši pomoćnik američkog tužitelja u istočnom okrugu New Yorka. York.

Nije jasno koliko Bankman-Fried trenutno ima, ali vjerovatno nije ni blizu 11 milijardi dolara.

Određivanje iznosa koji će žrtve dobiti dio je internog procesa unutar Odjela za pranje novca i povrat imovine Ministarstva pravosuđa. To bi moglo odgoditi vrijeme koje bi žrtvama trebalo da vide bilo kakvu isplatu.