Otvorena najveća solarna elektrana na svijetu

0

Zauzimajući oko 13.000 hektara, ova ogromna instalacija nadmašuje kapacitete prethodnih najvećih solarnih parkova

Kina je potvrdila svoju prisutnost među globalnim akterima kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, posebno u oblasti solarne energije, što je potvrdila puštanjem u rad najvećeg solarnog fotonaponskog (PV) postrojenja na svijetu.

Elektrana je snage 3,5 GW smještena u pustinjskom regionu sjeverozapadne provincije Sinđang – provinciji poznatoj po dvije velike pustinje, Taklamakan na jugu i Gurbantünggüt na sjeveru, koje se ubrajaju među najsušnija prostranstva na svijetu.

Strateški je smještena u ovoj provinciji zbog geografskih prednosti, a elektrana bi godišnje trebala da proizvede preko šest milijardi GWh električne energije.

Zauzimajući oko 13.000 hektara, ova ogromna instalacija nadmašuje kapacitete prethodnih najvećih solarnih parkova od 3 GW koje se takođe nalaze u zapadnom dijelu Kine.

Podstaknuta smanjenjem troškova proizvodnje kao i nekim drugim faktorima, Kina je drastično povećala svoje kapacitete u oblasti solarne energije tokom 2023. godine, čime je značajno smanjila svoju zavisnost od fosilnih goriva.

Inicijative služe i da bi se ostvario plan Kine da do kraja decenije skoro polovinu svoje struje dobija iz OIE, kako bi nadalje dostigla klimatsku neutralnost.

Prema izvještaju Međunarodne agencije za energetiku, Kina je udvostručila svoje kapacitete solarne energije i instalirala količinu solarnih panela ekvivalentnu ukupnoj količini instaliranoj u cijelom svijetu tokom prethodne godine, izvijestio je Energetski portal.