Otvoren turističko-rekreativni kompleks “Manjača”

0

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je svečano otvorio Turističko-rekreativni kompleks “Manjača” kod Banjaluke, na lokaciji vještačkog jezera Šljivno, gdje je, na samo tridesetak minuta vožnje od centra grada, do sada neuređen i zapušten prostor postao oaza za odmor, izlet, rekreaciju i sport.

Radojičić je rekao novinarima da su uređenjem ovog prostora svi stanovnici Banjaluke, ali i gosti i turisti, nadomak grada dobili prijatno mjesto za odmor i rekreaciju u prirodi, a lokalno stanovništvo platoa Manjače priliku za plasman i prodaju.

On je naveo da se u okviru ovog kompleksa nalaze sadržaji koje će Banjalučani sigurno prigrliti.

– Ovo možda predstavlja prekretnicu za Manjaču, iz koje su decenijama ljudi odlazili – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovdje se pojačano razvija i poljoprivredna proizvodnja, čiji se proizvodi, između ostalih, mogu naći i u nedavno otvorenoj “Krajiškoj kući”.

– Rješavaju se i preostali komunalni problemi, prije svega, oni u vezi sa vodosnabdijevanjem. Tako da će ovo biti jedan sasvim novi prostor koji će dobiti drugu dimenziju na ukupnoj slici Banjaluke koja se razvija. Na toj slici svoje mjesto ima i komunalna infrastruktura i mostovi i saobraćajnice i dječija igrališta, ali i izletišta i ono što traži savremeni život 21. vijeka – zaključio je Radojičić.

Ovaj projekat su zajednički vodili Centar za razvoj poljoprivrede i sela, Gradska razvojna agencija i Turistička organizacija grada.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je da se nada da, čim prođu mjere za suzbijanje širenja virusa korona, će sve kategorije građana, ali i turista koji dolaze u Banjaluku, posjetiti ovu prelijepu lokaciju.

– Pokazali smo građanima sve investicije koje smo ovdje uradili i koliko je ovo dobar projekat – dodao je Ilić.

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milovanović naglasio je da se dalji razvoj ovog kompleksa odnosi na izgradnju odbojkaških i košarkaših terena, koncertne bine, malih izviđačkih kampova u okolini i sličnih sadržaja.

– Širimo koncept i već nas uskoro očekuje moto-kros, a na zimu planiramo i nordijsko skijalište – naveo je Milovanović.

Direktor Turističke organizacije grada Irena Radojević rekla je da je otvaranje Turističko-rekreativnog kompleksa “Manjača” došlo u pravom trenutku.

– Zbog virusa korona većina građana ove godine neće putovati na ljetovanje i mislim da će ova lokacija biti dosta popularna među njima – kaže Radojevićeva.

Na ulazu u Turističko-rekreativni centar “Manjača”, kod jezera, pripremljen je i plato za izgradnju mini-tržnice.

Oko jezera je zasađeno ukrasno drveće i uređene zelene površine. Izgrađena su tri velika prostora sa nadstrešnicama sa roštiljskim mjestima, a posjetiocima će na raspolaganju biti i veliki parking za automobile i autobuse.

Obale i plaže jezera su nasute šljunkom, a izvršeno je i poribljavanje jezera amurom i tolstolobikom, čija je funkcija čišćenje unutrašnjosti jezera od trave i korova.

Oko jezera su uređene zelene površine i zasađeno ukrasno drveće i rastinje. Izvršene su i analize o kvalitetu vode u jezeru, čiji rezultati pokazuju da je mikrobakteriološki i hemijski sastav izuzetno dobar, što je garancija kupačima i posjetiocima da mogu uživati u čarima ovog jezera.

Turističko-rekreativni kompleks “Manjača” je danas nova ambijentalna cjelina, a kupanje i uživanje na ovoj lokaciji na Manjači besplatno je za sve goste.

Srna / BHRT