Otvoren Microsoft inovacijski centar u Banjoj Luci

0

U Banjoj Luci otvoren je Microsoft inovacijski centar s ciljem podrške izumima i ekonomskom razvoju koji se temelje na proizvodnji softverskih rješenja. Centar je rezultat višegodišnje saradnje kompanije Microsoft BiH te Inovacijskog centra Banja Luka, a pružat će pomoć pri razvoju i implementaciji ideja stat-up projekata, kao i prijenosu znanja o novim tehnologijama na kojima se temelji njihovo poslovanje.

Raduje nas da je i Bosna i Hercegovina postala dio globalne mreže od 130 inovacijskih centara u 60 zemalja širom svijeta. Svim zainteresiranim studentima, razvojnim stručnjacima, istraživačima i poduzetnicima, u centru ćemo pružati priliku za razvoj ICT vještina, obrazovanje u korištenju naprednih tehnoloških alata, pristup tehnologiji te savjetodavne usluge”, poručio je Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH.

Edward Gallagher, direktor ureda Američke ambasade u Banjoj Luci, čestitao je Microsoftu BiH na otvaranju Inovacijskog centra u Banjoj Luci: Kroz ovu inicijativu Inovacijski centar će jačati novu generaciju obrazovanih, profesionalnih i dobro pripremljenih IT stručnjaka koji će biti spremni da doprinesu daljem razvoju bh ekonomije. Tehnološke inovacije ne predstavljaju ponovno izmišljanje točka, već su važne za pronalaženje nove svrhe, poboljšanja, ili možda čak pronalaženje sasvim novih rješenja. Važno je da posmatramo obične stvari a mislimo na neobičan način“

S obzirom na to da je misija MIC-a, prije svega, pružanje podrške inovativnim projektima i mladim startap kompanijama u sticanju vještina u oblasti ICT, MIC će dati direktan doprinos otvaranju novih radnih mjesta, primarno za mlade kadrove, te doprinijeti konkurentnosti ovih kompanija na svjetskom tržištu. Vjerujemo da upravo rad na podizanju kapaciteta i baze konkurentnih i kompetentnih mladih stručnjaka predstavlja ključni element od kojeg će zavisiti budući uspjeh ovih firmi, pa i sektora u cjelini – istakao je ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske Jasmin Komić.

Microsoft inovacijski centar će edukacijske programe prilagoditi različitim interesnim grupama, kako bi im pomogao prilikom zapošljavanja, ali i pri razvoju inovativnih softverskih rješenja te razvoju cjelokupne lokalne zajednice.