Otvoren FeJS Festival Jahorina, turisti iz BiH i regiona okupirali olimpijsku ljepoticu

0

Jahorina će narednih dana biti centar regiona. Razlog je FeJS Festival, koji organiziraju Udruženje hotelijera Jahorina i Olimpijski centar Jahorina.

Festival je usmjeren prema porodici, ali i prema ljudima koji žele aktivan odmor u prirodi i individualcima. Nudi široku lepezu atrakcija, uključujući smještaj po sniženim cijenama, festival vina, rakije i piva, gastro festival, te razne zabavne aktivnosti, poput DJ zabava i koncerata, kao i Family zone. Pored toga, 40 učesnika će direktno moći da predstave svoje proizvode jednoj širokoj masi posjetilaca festivala.

Na ceremoniji otvaranja ove jedinstvene manifestacije na olimpijskoj ljepotici brojnim novinarima i zvanicama obratili su se predsjednik Udruženja hotelijera Jahorina Aleksandar Prović, direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić, direktor USAID Turizam Feđa Begović, te predsjednik Skupštine Istočno Sarajevo Branko Koroman.

Direktor projekta USAID Turizam, Feđa Begović, u svom obraćanju je kazao kako je ovaj projekat fokusiran na unaprijeđenje turizma na Jahorini, sa posebnim naglaskom na održivost, podršku lokalnim ruralnim biznisima, te unaprijeđenje ljetne turističke ponude.

Naglasio je važnost diversifikacije turističke ponude s ciljem privlačenja većeg broja posjetilaca i produženja njihovog boravka. USAID Turizam će nastaviti podržavati FeJS Festival i druge aktivnosti koje doprinose lokalnoj zajednici i turističkim agencijama, istovremeno promovirajući Jahorinu putem digitalnih platformi.

Vlada SAD-a, putem projekta USAID Turizam, podržava realizaciju ljetnog festivala FEJS, jer događaji poput ovog potiču razvoj ljetnog turizma na bh. planinama kroz mnoštvo sadržaja koji će privući prvenstveno lokalne i regionalne, ali i međunarodne turiste.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić istakao je da su zbog velike zainteresovanosti, atrakcije pustili u rad već 22. juna.

– Od tada nas je posjetilo preko 2.500 posjetilaca, koji su ostvarili oko 3.500 prolaza na različitim ljetnim sadržajima. Ovi brojevi nas ne iznenađuju, jer visoke temperature u nižim područjima mnoge su navele da potraže osvježenje na planini, gdje je vazduh svježiji i temperature prijatnije. Također, posebno mi je drago što građani Bosne i Hercegovine koriste pogodnosti i popust od 50% koji imaju na raspolaganju. S ponosom mogu reći da nikada nismo imali više domaćih turista i nadam se da će tako i ostati. Za organizaciju ovog festivala zahvalnost dugujemo našim hotelijerima. Njihova predanost i entuzijazam su od suštinskog značaja za uspjeh ovakvih manifestacija – kazao je Ljevnaić.

Aleksandar Prović, predsjednik Udruženja hotelijera Jahorina, dodao je da je danas poseban dan za Jahorinu.

– Okupili smo se ovdje kako bismo otvorili prvi ljetni festival na Jahorini, s nadom da će postati tradicionalan događaj koji će obogaćivati našu turističku ponudu i privlačiti posjetioce iz cijelog svijeta. Ovaj festival predstavlja ne samo priliku za uživanje u ljepotama planine Jahorine, već i priliku za promociju naših kulturnih, sportskih i gastronomskih bogatstava. Zahvaljujem se svima vama koji ste svojim angažmanom omogućili organizaciju ovog događaja, od ministarstava i lokalnih vlasti, do Udruženja hotelijera i novinara koji prate svaki naš korak. Ovim putem želim izraziti nadu da će ovaj festival postati tradicija koja će unaprijediti naš turizam i omogućiti nam da Jahorina bude prepoznata kao cjelogodišnja turistička destinacija. Hvala vam što ste danas ovdje s nama i što podržavate naše napore da oživimo i promovišemo ljepote našeg kraja – rekao je Prović.

Organizatori su za subotu, 29. jun spremili cjelodnevni program koji počinje besplatnom vožnjom gondolom za hotelske goste, potom će biti organizovane pješačke ture sa vodičima, face painting za najmlađe i zabavno takmičenje za porodice, koje će imati priliku da osvoje pregršt zanimljivih nagrada. Od 14 sati počinje BEER FEST na terasi restorana „Koliba“ uz nevjerovatne kraft pivare, ali i nastup šest DJ-eva. Alexander de Funk, DJ MEX, Dizzy Dee, Calkins, NA2 i RYO zagrijaće atmosferu i zabaviti posjetioce do večeri.

Nakon DJ partyja, Maja Jevtić, finalistkinja Zvezda granda, održat će koncert u hotelu „Lavina“. U nedjelju, 30. juna gosti imaju priliku da zaslade vikend na gastro festivalu u restoranu Rajska vrata ili da posjete Ski centar Ravna planina, te isprobaju vožnju gondolom i posjete najnoviji Dino park.

Tokom tri dana trajanja festivala organizovane su besplatne vožnje za dnevne goste, sa polascima iz Sarajeva, tako da svi oni koji ne žele da voze ili nemaju automobil, mogu da koriste jednu od linija ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.