Otvoren autoput koji spaja Kosovo i Makedoniju

0

Danas je otvorena posljednja dionica autoputa “Arben Xhaferi” na relaciji Priština – Elezov Han, koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Autoput je dug 65,5 kilometara, a izgradio ga je tursko-američki konzorcij Bechtel-Enka. Radovi su trajali pet godina, a cijeli projekt koštao je približno 700 miliona eura.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj na ceremoniji otvaranja autoputa rekao je da je novac za njegovu izgradnju trošen u skladu sa zakonskim obavezama i svrhom projekta.

“Našoj regiji potreban je održivi razvoj Kosova isto koliko je Kosovu potreban razvoj regije. Dakle, ovdje smo zajedno da uživamo u ovom modernom djelu, koje daje novi pogled ne samo na kosovski pejzaž nego i na cijelu regiju, kao prostor koji smo voljeli zajedno tokom stoljeća”, rekao je on.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je autoput “Arben Xhaferi” od velikog značaja za Kosovo, ali i za regiju, prenijela je Al Jazeera Balkans.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev istakao je da će i njegova država uskoro izgraditi svoj dio autoputa od graničnog prijelaza Blace do Skoplja.

“Autoput ‘Arben Xhaferi’ predstavlja motivaciju i za nas da ubrzamo procedure. I mi ćemo ubrzo raspisati tender za 14 kilometara puta od Blaca do Skoplja, čime će se put Skoplje – Priština prelaziti za 45 minuta”, istakao je Zaev.

U sastavu novog autoputa je i 13 mostova, uključujući i najduži u regiji, dužine 5,7 kilometara i visine 83 metra.