Otpušteni radnici podnijeli krivične prijave protiv direktora Aerodroma Sarajevo

0

Bivši radnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo podnijeli su krivičnu prijavu protiv čelnika ove kompanije nakon što su ostali bez posla odlukom novog direktora Armina Kajmakovića.

Krivične prijave podnesene su i protiv Alana Bajića i Elvedina Begića, izvršnih direktora za razvoj i saobraćaj sarajevskog aerodroma, prenosi Birn.

Prošlog mjeseca bez posla je ostalo više desetina radnika od kojih je dvoje podnijelo i sudske tužbe protiv direktora aerodroma.

U krivičnoj prijavi i tužbama se navodi da je Kajmaković prošlog mjeseca, kršeći Pravilnik o radu aerodroma i Zakon o javnim preduzećima, prekinuo ugovore dotadašnjim zaposlenim.

Kajmaković je umjesto njih uposlio nekadašnje radnike “BH Airlinesa”, koji su se odrekli dugovanja za plate i doprinose koje je prema njima imala ova avio-kompanija da bi dobili posao na aerodromu.

Iz sarajevskog aerodroma su negirali da je došlo do nepravilnosti, te pojasnili da je zapošljavanje rezultat zaključaka Vlade Federacije BiH /FBiH/.

“Vlada FBiH je zaključcima u avgustu i oktobru 2015. godine naložila aerodromu da u slučajevima u kojima je to moguće popunu radnih mjesta izvrši preraspodjelom i preuzimanjem radnika `BH Airlinesa`. U skladu sa tim od 1. februara na aerodromu je počelo da radi njih 26”, navode iz sarajevskog aerodroma.

Radnici “BH Airlinesa” su zaposleni na neodređeno vrijeme i bez javnog oglasa, po preporuci Vlade FBiH.

Iz aerodroma tvrde da radnici koji su izgubili posao nisu dobili otkaz, već da im prestao radni odnos.