OTP bi mogao napraviti najveću banku u Sloveniji

0

Najveća mađarska banka OTP mogla bi za preuzimanje Nove KBM platiti milijardu eura, izvještava Reuters.

OTP banka posljednjih godina je već ojačala svoje prisustvo na Balkanu; kupila je veće banke u Hrvatskoj, Srbiji i nekim drugim zemljama, piše Reuters, prenosi SEEBiz.

U Crnoj Gori, OTP je odavno vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB), kojoj je nedavno pridružio Podgoričku banku (ranije Societe Generale Montenegro). “Velika” CKB je ubjedljivo najveća banka u Crnoj Gori, sa udjelom od oko 30% ukupne bankarske aktive.

U Sloveniji je OTP već vlasnik SKB banke, a ako bi preuzimanje bilo uspješno, Nova KBM i SKB izbacile bi NLB s prvog mjesta na tržištu.

Prema Reutersu, Nova KBM mogao bi se prodati OTP-u po gotovo knjigovodstvenoj vrijednosti. Razgovori su u toku i još nije donijeta konačna odluka.

SEEbiz je ranije pisao kako OTP banka već dubinski istražuje Novu KBM. Početkom prošle godine Mađari su preuzeli upravljanje SKB bankom koju su kupili od francuske Societe Generale.

Da se kupuje Nova KBM, stvorila bi se najveća banka u Sloveniji – prema prošlogodišnjoj bilanci imala bi dobrih 29 posto tržišta.

Nova KBM, koja se prošle godine spojila s bivšom Abankom, 2020. godinu završila je s neto dobiti od 208,9 miliona eura. Neto dobit grupe, koju čine podružnice Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 miliona eura.

Ostvareni prinos na kapital nakon oporezivanja na kraju 2020. godine iznosio je 21,59 odsto na razini grupe i 21,42 posto na nivou banke. Koeficijent adekvatnosti kapitala u ukupnom kapitalu ostao je visok i iznosio je 20,68 odsto za grupu i 16,67 odsto za banku. Nova KBM zapošljava oko 1.400 ljudi.